КИТАЙ ОБІЙШОВ РОСІЮ ЗА ПОКАЗНИКАМИ РОЗВИТКУ ОПК — SIPRI

Стокгольмський інститут дослідження проблем світу (SIPRI) вперше вніс до рейтингу виробників зброї китайські компанії. Згідно зі звітом SIPRI, Китай вийшов на друге місце в рейтингу, обійшовши Росію.

Фахівці SIPRI відзначили, що до цих пір експерти не вносили Китай в рейтинг, тому що не було достатніх даних для оцінки потенціалу оборонного комплексу країни. У Китаю обмежують доступ до інформації про всі збройові компаніях в інтересах нацбезпеки.

Ця обмежена інформація з’явилася, коли частина компаній вийшла на біржу і була змушена публікувати звіти.

Оцінку потужностей військово-промислового комплексу КНР аналітики виробляли, виходячи з фінансових показників компаній, за якими була знайдена достовірна інформація — AVIC, NORINCO, CSGC і CETC. Разом вони охоплюють три області — аерокосмічну, а також сектора наземних і електронних систем.

Ці корпорації увійдуть в топ-20, а три з них зможуть зайняти місця в топ-10, якщо враховувати їх при складанні щорічного рейтингу, зазначає SIPRI. Їх сукупний обсяг продажів озброєнь становить 54,1 млрд доларів. У 2017 році в топ-20 рейтингу SIPRI входили 11 компаній з США, 6 з країн Західної Європи і 3 з Росії.

При цьому в SIPRI вважають, що китайські компанії можуть занижувати свої показники навмисно.

Поделиться публикацией