КВП «УКРАЇНСЬКА БРОНЕТЕХНІКА» ГОТОВЕ ПОВНІСТЮ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЗСУ САМОХІДНИМИ ПТРК НА БАЗІ СБА «ВАРТА» ТА «НОВАТОР» – ГЕНДИРЕКТОР ПІДПРИЄМСТВА В. БЕЛЬБАС

Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка» постачає до ЗСУ сучасні самохідні комплекси протитанкової оборони (ПТО) на колісній базі та є фактично єдиним таким постачальником в Україні.

Про це ІА ОПК повідомив генеральний директор КВП «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас, коментуючи представлення на військовому параді на честь 30-ти річчя Незалежності України самохідних комплексів ПТРК «Скіф» (Стугна) на базі спеціальних броньованих автомобілів «Новатор» та ПТРК FGM-148 Javelin на базі MRAP «Варта» виробництва компанії.

 

 

ПТРК FGM-148 Javelin виробництва США на базі MRAP «Варта» виробництва КВП «Українська бронетехніка» під час Параду до 30-річчя незалежності України

В. Бельбас пояснив, що КВП «Українська бронетехніка» є єдиним вітчизняним виробником рухомих колісних платформ для підрозділів протитанкової оборони (ПТО), що допущені до експлуатації в ЗСУ, окрім самих танків Т-64 і єдиного Т-84 («Оплот»). Він додав, що хоча самохідний мобільний комплекс на базі автомобіля з ПТРК «Скіф» наразі проходить завершальні етапи дослідно-конструкторських заходів, комплекс FGM-148 Javelin виробництва США на базі MRAP «Варта» вже перебуває на бойовому забезпеченні спеціалізованих підрозділів ПТО Сухопутних військ ЗСУ.

Очільник підприємства висловив переконання, що вирішення питання забезпечення підрозділів протитанкової оборони СВ ЗСУ є нині одним із пріоритетних, оскільки головне навантаження під час відсічі й стримування російської агресії припадає саме на Сухопутні війська. В разі ескалації війни і намагання РФ провести наземну операцію для подальшого просування вглиб території України спроможності знищення броньованих об’єктів супротивника матимуть вагомий вплив на хід операції, враховуючи, що війна відбувається переважно на суходолі, без застосування авіації та ракет.

 

 

ПТРК на колісній базі виробництва КВП «Українська бронетехніка» під час Параду до 30-річчя незалежності України

 

Як відомо, збройні формування РФ переважають ЗСУ за кількістю броньованої техніки, що може бути оперативно застосована для наступу на територію України. Зокрема, за кількістю танків більш аніж вдвічі, за кількістю броньованих машин – в три з половиною рази. Якщо взяти до уваги число танків і броньованої техніки, що може бути застосоване країною-агресором в другому ешелоні ймовірного розвитку вторгнення в Україну, то пропорція набуває вражаючого негативного значення для України, а саме – втричі за кількістю танків та вп’ятеро – за кількістю броньованих машин. В умовах значно переважаючих сил противника оперативне застосування засобів протитанкової оборони може призвести до паритету існуючих загроз потенційної сухопутної наступальної операції ворога.

Виробник комплексів «Стугна-П» та «Корсар» Державне київське конструкторське бюро «Луч» має виробничі потужності для повного забезпечення Збройних Сил України протитанковими комплексами, ракетами й тренажерами особового складу. При цьому сучасні методи ведення військових дій виявили необхідність підвищення мобільності протитанкових розрахунків, створення мотопіхотних з’єднань протитанкової боротьби. Самохідні протитанкові радянські ракетні комплекси 9П148 з ракетами «Конкурс» на базі БРДМ-2 і «Штурм-С» є застарілими та потребують оперативної заміни на сучасні колісні високопрохідні броньовані платформи, оснащені бойовими модулями з вітчизняними ПТРК типу «Скіф» (Стугна), а також сучасними всепогодними засобами наведення й управління вогнем.

Вищезазначені фактори стали головним чинником, що визначили рішення Міноборони України щодо створення моторизованих протитанкових комплексів на базі високомобільних броньованих автомобілів «Новатор» та «Варта». Такі комплекси мають стати дієвим засобом забезпечення відсічі й стримування агресії у разі масованого застосування ворогом танків та іншої броньованої техніки. Водночас, незважаючи на нагальну потребу СВ ЗСУ, наразі нових замовлень самохідних ПТРК на СБА «Варта» або «Новатор» від Міноборони немає.

 

ПТРК «Скіф» виробництва ДержККБ «Луч» на колісній базі виробництва КВП «Українська бронетехніка» під час Параду до 30-річчя незалежності України

Поделиться публикацией