ЗСУ ПРОВЕЛИ НАЙМАСШТАБНІШІ З ПОЧАТКУ РОКУ НАВЧАННЯ З БОЙОВИМИ СТРІЛЬБАМИ НА УЗБЕРЕЖЖЯ АЗОВСЬКОГО МОРЯ

У навчаннях були задіяні авіація, флот, бронетехніка і артилерія.

 

Українські військовослужбовці провели наймасштабніші з початку року навчання з бойовими стрільбами на узбережжя Азовського моря в Донецькій області. В рамках навчань «Попутний вітер» підрозділи Збройних сил, Національної гвардії та Держприкордонслужби відпрацювали відбиття атаки ворожого десанту на азовському узбережжі, повідомив пресцентр штабу Об’єднаних сил 28 лютого.

 

Перед тактичною групою «Маріуполь» було поставлено завдання не допустити висадки основних і відбити атаку передових сил десанту, відкинувши його в море і знищивши під час відступу.

Згідно з легендою, радіотехнічна розвідка виявила в акваторії Азовського моря поблизу українського узбережжя катерну десантну групу противника. Група провела тактичні розгортання і вийшла на лінію висадки морського десанту.

 

Українська корабельно-катерна група зайняла місця у відповідності до схеми закриття району, а бійці тактичної  бригади НГУ та інженерного підрозділу ЗСУ доповіли командуванню про відсутність в зоні проведення навчань сторонніх осіб і об’єктів.

 

Підрозділи самохідної, реактивної і буксируваної артилерії, танкові, зенітно-ракетні та мінометні підрозділи артилерійської, гірничо-штурмової та танкової бригад і батальйону морської піхоти висунулися з місць дислокації на вогневі позиції на узбережжі.

 

Моряки на малому броньованому катері й інженери на плаваючому транспортері ПТС-2 здійснили імітацію встановлення мінно-вибухового загородження.

Пара літаків Су-25 і пара вертольотів Мі-8 з різних напрямків імітували повітряний удар противника по українських протидесантних силах. Воїни-зенітники відразу ж відкрили вогонь з «Шилок», вразивши навчальні цілі в повітрі. Одночасно з цим батарея «Градів» знищила виявлену умовну ціль.

 

Після цього винищувачі Міг-29 відпрацювали знищення ворожого десанту на узбережжі, а вертольоти вразили дві цілі на березі.

 

Після цього по противнику відкрила вогонь українська артилерія: розрахунки Д-20, Д-30 і САУ 2С1 «Гвоздика».

 

Після серії авіаційних і артилерійських ударів для знищення ворожого десанту висунулася рота морської піхоти, бійці гірничо-штурмової роти ЗСУ і роти полку спеціального призначення НГУ. На встановленому рубежі вони спішилися з бронемашин й атакували противника.

 

БМП-1, БМП-2 та два взводи на танках Т-72 вразили цілі.

 

Останній акорд у навчальному бою виконали артилерійські розрахунки 2А65 «Мста-Б» і САУ 2С3 «Акація» та корабельна артилерія МБАК.

 

Після знищення ворожого десанту почалася евакуація поранених. Вертоліт Мі-14 з допомогою лебідки забрав бійця з борту корабля. Два ПТС-2 поранених доставили до району медичної евакуації, звідки воїнів забрав вертоліт Мі-8. Потім їх передали медикам на санітарному автомобілі.

 

Усього в навчаннях були задіяні близько 400 людей особового складу, п’ять кораблів і катерів Військово-морських сил ЗСУ та Морської охорони ДПСУ, 25 одиниць артилерії, включаючи реактивні системи залпового вогню, 13 одиниць бронетехніки (танки, БМП і бронеавтомобілі), два вертольоти Мі-8 і Мі-14 морської авіації, два штурмовики Су-25 і два винищувача МіГ-29 Повітряних сил ЗСУ.

 

«Оскільки навчання проходили в умовах протидії російській агресії і безпосередньо в районі проведення операції Об’єднаних сил, обстановка була максимально наближена до реальної», — наголосили у штабі.

 

Напередодні навчання в Авзовском море провів москітний флот Держприкордонслужби. Вихід в море і ураження цілей відпрацювали малі броньовані катери «Кременчук» і «Лубни» і корабель спеціального призначення «Онікс» Морської охорони ДПСУ.

 

Навчання проводилися в умовах шторму і присутності ворожих кораблів в акваторії Азовського моря.

Поделиться публикацией