ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВНІС У ВР ЗАКОНОПРОЕКТ №3196 «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО СЛУЖБУ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ»

 

Президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну раду у вівторок, 10 березня,  законопроект №3196 «Про внесення змін до закону України «Про Службу безпеки України». Як повідомляється у документі законопроекту, його метою є «підвищення інституційної спроможності СБУ».

Про це 11 березня ц.р. повідомив портал ZN,UA.

 

Законопроектом пропонуються зміни до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, законів України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про контррозвідувальну діяльність» та інших законодавчих актів.

 

У новому законопроекті пропонують «оптимізувати» організаційно-штатну побудову СБУ та поетапного припинити комплектування служби військовослужбовцями. Службу безпеки України планують перетворити у «відомство, що комплектується особами зі спеціальними званнями».

 

В законопроекті даються визначення важливим термінам, таким як «конспірація», «розвідувально-підривна діяльність», «загрози державній безпеці» та ін.

 

Документ проекту зазначає, що структуру СБУ складають Центральне управління, регіональні органи, заклади (підрозділи закладів) і установи Служби безпеки України. Також у законопроекті уточнили функції державного органу, серед яких здійснення контррозвідувальної діяльності, оперативно-розшукової діяльності, діяльність із забезпечення охорони державної таємниць,  управління ризиками державної безпеки та досудове розслідування кримінальних правопорушень.

 

Зеленський подав у парламент законопроект як невідкладний. Наразі документ перебуває на розгляді керівництва Верховної ради.

Поделиться публикацией