ЗА РОКИ АНЕКСІЇ КРИМУ В РОСІЙСЬКУ АРМІЮ НЕЗАКОННО ПРИЗВАЛИ БЛИЗЬКО 10 ТИСЯЧ КРИМЧАН

Окупанти Криму за роки анексії півострова незаконно призвали у збройні сили країни-окупанта близько десяти тисяч кримчан. Про це 8 січня повідомила у Facebook  «Кримська правозахисна група«.

У минулому році окупаційна «влада» півострова істотно збільшила призов молодих людей у російську армію.

«Якщо в 2016 році це було близько 3100 чоловік, то за 2017 рік в армію РФ відправили вже трохи менше 5000 призовників із Криму. Під час осінньої призовної кампанії 2017 року з Криму і Севастополя у ЗС РФ були призвані 2400 осіб», — зазначають правозахисники.

Крім того, за відмову від служби в ЗС РФ жителям окупованого півострова загрожують штрафи, на них заводять кримінальні справи.

«У 2017 році відкрито мінімум чотири кримінальні справи за ухилення від служби в армії. Дві справи в Сімферополі, одна в Севастополі, одна в Ялті. У трьох з них винесені вироки. Кримчани Трош і Бахолдін були засуджені до штрафів у розмірі 25 000 рублів кожному, при цьому наявність судимості не звільнила їх від проходження обов’язкової служби в окупаційних збройних силах», — підкреслюють експерти «Кримської правозахисної групи».

При цьому незаконно призваних кримчан відправляють служити на територію Росії. Так, з 2400 призваних восени минулого року 645 осіб були відправлені на службу у військові частини за межами анексованого Криму.

Нагадаємо, резолюція ООН забороняє призивати кримчан в армію РФ. Резолюція була розглянута й прийнята в ООН 16 листопада 2016 року. Документ засуджує встановлення Росією в Криму її правової системи, що негативно впливає на ситуацію з правами людини на півострові.

15 листопада того ж року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі порівняв анексію Криму з міжнародним збройним конфліктом.

Своєю чергою Україна висловила рішучий протест і закликала Росію припинити незаконний призов на військову службу громадян України, які мешкають в анексованому Криму.

Поделиться публикацией