ЕКСПЕРТИ УХВАЛИЛИ НОВУ ВІЙСЬКОВУ СТРАТЕГІЮ ДЛЯ НАТО – СТОЛТЕНБЕРГ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про те, що Північноатлантичний альянс вперше за кілька десятиліть змінить військову стратегію. За словами генсека, таке рішення є реакцією на «ядерну загрозу» з боку Російської Федерації, що зростає.

Про це Столтенберг розповів в інтерв’ю Welt am Sonntag, повідомило 25 травня DW.

«Наші військові експерти цього тижня ухвалили нову військову стратегію для альянсу», — сказав він, зазначивши, що з 2014 року склалася «нова ситуація у сфері безпеки», виникли нові виклики на сході та на півдні Європи.

Столтенберг пояснив, що НАТО має й надалі повною мірою демонструвати обороноздатність і мати можливість забезпечувати стабільність, що потребує нових військових концепцій. Він зауважив, що сила НАТО саме в тому, щоб «бути в змозі змінитися за необхідності».

Нагадаємо, що в квітні міністри закордонних справ країн НАТО узгодили пакет заходів для України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в Чорноморському регіоні. За словами генсека НАТО, йдеться про можливе посилення підтримки шляхом навчання морських сил, берегової охорони, візитів в порти та обміну інформацією.

Після торішнього захоплення Росією українських військових кораблів і полону моряків для чорноморських держав загрози тільки зростають. Зокрема й для членів НАТО — Болгарії, Румунії, Туреччини. Детальніше про ситуацію читайте у матеріалі Володимира Кравченка «Альянс підняв «щит» у Чорному морі» в тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Поделиться публикацией