ДЛЯ РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ РОЗРОБОК ОЗБРОЄНЬ ПОТРІБНО СТВОРИТИ АГЕНЦІЮ ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ – В.ІВАЩЕНКО

“Сучасний науково-технічний рівень наших підприємств оборонно-промислового комплексу не є адекватним до сучасних викликів і вимог,” — заявив під час спільного круглого столу Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) та Українського інституту безпекових досліджень «Передові оборонні технології України та перспективні шляхи їх розвитку» 18 червня в Укрінформі перший заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Валерій Іващенко.

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявляв, що в Україні у 2021 році планують створити Агентство оборонних технологій, прообразом для створення якого є американська DARPA. Цей орган  буде сприяти створенню перспективних зразків збройної військової техніки.

На круглому столі ДІФКУ-УІБД Валерій Іващенко також зауважив , що створення Агентства з розвитку оборонних технологій  стосується не лише виключно питань створення державної установи. “Сучасний науково-технічний рівень наших підприємств оборонно-промислового комплексу, на жаль, не є адекватним до тих викликів і вимог які постали останнім часом. З початку військової агресії Російської Федерації проти України цей виклик є лакмусовим папірцем, що далеко не все благополучно у нас у сфері створення сучасних ефективних зразків озброєння та військової техніки і забезпечення безпеки і оборони Збройних Сил та інших військових формувань.”- зауважив Іващенко.

Перший заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України розповів, що в рамках діяльності  Міністерства таке агентство передбачене, як нова організаційна структура що матиме найменування “Агенція оборонних технологій”. З січня 2021 року у складі Міністерства діє робоча група з питань створення цієї установи, а також і Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу.

На теперішній час з метою підготовки та погодження з органами виконавчої влади групою опрацьовані проекти установчих документів нової державної установи.

Завданнями Агенції будуть: створення передових та проривних технологій в інтересах оборонно-промислового комплексу; кардинальне покращення існуючих установок оборонних спроможностей;  подолання розриву між фундаментальними дослідженнями та їх прикладним застосуванням у сфері безпеки і оборони; пошук і вироблення напрямків досліджень і постановка нових військово-прикладних завдань; супроводження; дисциплінарне дослідження наукових досліджень з великим ризиком недосягнення результатів.

“Зрозуміло, що функціонування такої установи має бути багатопрофільним і мати міжвідомчий характер. Від початку  реалізації цих ідей стало ясно, що це має бути установа створена на базі нині діючого Інституту інформатизації та моделювання економіки, який мав би перейти із сфери управління Міністерства економіки до сфери управління Міністерства Центрального Науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки, Міністерства оборони та інших установ Міністерства оборони, а також до Національного університету КПІ. Відразу відверто скажу, що ми отримуємо негативний супротив, свідомий чи несвідомий, для реалізації наших намірів. Не йшлося про введення певних елементів у структуру підрозділів, мова йшла про спільну діяльність. Проект цього урядового рішення був питанням часу, але згодом рішення було загальмоване.”- повідомив Валерій Іващенко.

“На фондах Інституту сформовано програмно-апаратний комплекс, що забезпечує функціонування зокрема електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів в рамках державного оборонного замовлення, оборонних закупівель і оборони. Інститут здійснює науково-методичне забезпечення огляду підприємств, що є основою державних програм розвитку ОПК, тому зупинити зараз роботу інституту – це відкинути нас відкинути на декілька місяців.

Я не кажу вже про основні завдання та забезпечення функціонування реєстру, як основи виконання контрактів між державними замовниками і оборонними закупівлями, і виконавцями цих контрактів.”- резюмував Іващенко.

 

 

Поделиться публикацией