ДЕРЖАВНУ ЦІЛЬОВУ ОБОРОННУ ПРОГРАМУ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗАПОЧАТКУВАТИ З ПОЧАТКУ 2022 РОКУ – Д. ГРИЩАК

Акценти пропонується розставити на покращення системи військової політики держави.

Редакція ІА ОПК оприлюднює повний виступ начальника управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Дмитра Грищака під час круглого столу: «Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії» в Укрінформ:

«Наразі є два рішення керівництва держави, два рішення РНБО. Указ №59, яким визначено створення  Агенції оборонних технологій та указ №486 щодо затвердження державної цільової оборонної програми щодо проведення наукових досліджень в інтересах сфери безпеки і оборони. Опрацьовуючи ці два питання разом з Міносвіти, Міноборони, з Генеральним штабом та іншими учасниками сектору безпеки і оборони було визначено створення державної установи — Агенції оборонних технологій. На сьогодні це питання узгоджується з причетними центральними органами виконавчої влади. Ми очікуємо на позитивне рішення цього питання. Започаткування роботи цієї державної установи очікується у 2022 році. Основні завдання – це сприяння або організація ефективної роботи з проведення науково-дослідної роботи в інтересах сектору безпеки та оборони, фінансова підтримка цієї діяльності. Також є певна новація функцій цієї установи. Організація наукових досліджень з великим ризиком недосягнення декларованого результату. Бо це пошукова, науково-дослідна діяльність, де не можливе 100 % досягнення позитивного результату. Але ж без негативного результату, не буде й позитивного.

Крім того, одночасно йде робота щодо формуванню державної цільової оборонної програми. Наразі концепція знаходиться на погоджені в установах та відомствах. Планується, що її буде започатковано з початку 2022 року одночасно з функціонуванням агенції. Нами було проведено спільна робота з Академією наук, Міноборони, Космічним агентством щодо формування щодо напрямів перспективних досліджень.  Така інформація узагальнена нами. На жаль, передбачено фінансування на цю діяльність рішенням РНБО на першому етапі не зовсім відповідає потребам сектору безпеки и оборони, але ми сподіваємося, що це питання буде вирішено. Крім того, кожного року планується нарощування фінансування цієї програми. Вона розрахована на 2022-2024 рік. Завдання агенції – координація. Безумовно, що штатна чисельність такої установи самостійно не зможе вирішити всі наукові напрями та завдання, тому буде формуватися експертне середовище.

Крім того, питання торкалося ще підготовки виробництва. Воно дуже чутливе. Я думаю, що на наступній нашій зустрічі треба підняти питання щодо фінансової організаційної підтримки та підготовки виробництва. Така робота Мінстратегпромом ведеться».

Поделиться публикацией