В УКРАЇНІ СУЧАСНІ РАКЕТИ «ПОВІТРЯ-ПОВІТРЯ» ІНТЕГРУВАЛИ У СТАРІ РАДЯНСЬКІ ЗРК МАЛОЇ ДАЛЬНОСТІ «ОСА»

Українські сили оборони адаптували системи ППО малої дальності 9К33 «Оса», часів радянського союзу, для запуску ракет класу «повітря-повітря» Р-73 (за класифікацією НАТО AA-11 Archer). Це демонструє інноваційний підхід України до посилення свого оборонного потенціалу в умовах війни з росією, що триває.

Модифіковані системи «Оса» тепер можуть нести пару ракет Р-73, замінюючи стандартні контейнерні ракети 9М33. Ракета малої дальності Р-73 з інфрачервоною головкою самонаведення призначена для перехоплення та ураження високоманеврених літаків та безпілотників противника у повітряному бою. Система ефективна вдень та вночі, з будь-якого напрямку, проти цілей як у передній, так і в задній півсфері і добре працює при активній радіоелектронній протидії.

Ракета Р-73 оснащена твердопаливним двигуном із газодинамічною системою управління перехоплювачами, що дозволяє їй здійснювати маневри під час роботи двигуна. Однак запуск цих ракет із наземної платформи значно знижує їхню ефективну дальність у порівнянні з передбачуваним розгортанням з повітря.

Оригінальна система 9К33 «Оса», оснащена різними ракетами серії 9М33, має дальність дії до 12 км і спирається на радіокомандне наведення. Найбільш вірогідною версією, яку використовує Україна, є АКМ «Оса» (SA-8B Gecko Mod-1), в якій використовуються ракети 9М33М3 з максимальною дальністю 14.5 км і стелею 12000 м. На відміну від оригінальної моделі, яка несе чотири відкриті ракети, « Оса-АКМ» має шість ракет, розміщених у контейнерах коробчастого типу.

Поделиться публикацией