В УКРАЇНІ СТВОРЕНО НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОНД ДОСЛІДЖЕНЬ

Відповідну постанову затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 4 липня 2018 року, повідомляє www.kmu.gov.ua. Прийняте рішення передбачає не лише утворення Національного фонду досліджень, а й затвердження Положення про Фонд та визначення граничної чисельності його працівників — 60 осіб. Про передала газета «День» 5 липня ц.р.

«Створення дієвого механізму конкурсного фінансування науки, що має досягти 40% від загального обсягу бюджетного фінансування науки, одна з ключових рекомендацій ЄС, що були надані за результатами незалежного зовнішнього аудиту науково-інноваційної системи України. Ця рекомендація йде поруч із твердженням європейських експертів, що реформи мають спиратися на твердий намір влади виконати свої зобов’язання щодо збільшення фінансування. Уряд виконує свої зобов’язання: фінансування науки за останні 2 роки було збільшено на 69%. Однак в Україні досі не існувало інституції, яка могла б надавати гранти на дослідження і розробки на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. Така штучна сегментація наукової сфери обмежує не лише наукову конкуренцію, але й можливості міжвідомчої кооперації. Адже МОН, наприклад, не має права фінансувати діяльність установ НАН, так само, як і НАН не має можливості спрямовувати передбачені на її діяльність кошти до університетів», — процитувало видання міністра освіти і науки України Лілію Гриневич.

«Проект сьогоднішньої постанови виправить цю ситуацію. Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Його основним завданням стане грантова підтримка фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок», — пояснила міністр.

Передбачається, що діяльність Фонду спрямовуватиметься безпосередньо Кабінетом Міністрів України.

Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших не заборонених законодавством коштів.

Розмір бюджетного фінансування Фонду визначатиметься окремим рядком бюджету, на підставі пропозицій очолюваної прем’єр-міністром України Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

Поделиться публикацией