В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛИ МАСОВЕ ВИРОБНИЦТВО БПЛА SIRKO

Українська компанія Skyassist оголосила про запуск у промислове виробництво свого розвідувального дрона Sirko.

Про це 25 липня ц.р. повідомив Ukrinform зі слів голови наглядової ради Ігоря Криничка.

«Зараз триває кодифікація безпілотника. На мою думку, у держави в цих умовах не все гладко, але я бачу, що робота в цьому напрямі ведеться дуже ретельно й активно», — зазначив він.

Безпілотник Sirko створили інженери з Харкова та Львова. Хоч він і є суто українською розробкою, але використовує комплектуючі з інших країн. За словами Ігоря Криничка, компанії Skyassist вдалося налагодити зв’язки з виробниками потрібних комплектуючих — не тільки китайськими, а й з ізраїльськими, канадськими, тайванськими та іншими країнами.

Поки що Міноборони не буде закуповувати безпілотник коштом держави, хоч і дало свій дозвіл на використання Sirko у військах. Його придбанням для ЗСУ займуться волонтерські організації. Початкова вартість дрона становить $3000, а в повній комплектації, з усім супутнім обладнанням, може досягати $9250.

Безпілотник Sirko примітний тим, що може не тільки розвідувати поле бою і знаходити цілі противника, а й передавати координати їхнього розташування своєму операторові для нанесення ударів артилерією. Це не просто розвідувальний дрон, а й дрон для наведення.

До того Sirko — досить невеликий і непомітний дрон. Довжина крила лише 90 см, тож на робочій висоті у 200-800 м дрон практично не видно з землі, а завдяки використанню електродвигуна — ще й не чути в небі.

Завдяки використанню композитних матеріалів (понад 90% всього корпусу) Sirko дуже важко виявити засобами РЕБ. Безпілотник вміє працювати в режимі «радіомовчання», тобто проводити розвідку без будь-яких випромінювань. А якщо дрон якимось неймовірним чином все ж таки виявлять і спробують знешкодити за допомогою GPS глушника, то на цей випадок Sirko оснащений інерційним протоколом, який автоматично повертає його на початкову точку без використання GPS.

Дрон передає на наземну станцію потоковий цифровий закодований сигнал телеметрії та аналоговий закодований сигнал з камери. Відео передається на будь-який пристрій або одночасно на два девайси (ноутбук, планшет, смартфон).

На думку полковника запасу Юрія Калгушкіна, який консультував розробників, Sirko за своїми характеристиками перевершує коптери на кшталт DJI Mavic і дуже необхідний українським військовим. Експерт відзначив як переваги українського дрона досить хорошу дальність польоту апарата — до 25 км, і тривалість роботи — до 1,5 години.

 

Поделиться публикацией