В УКРАЇНІ ОСТАТОЧНО НАЦІОНАЛІЗУВАЛИ ЗАВОД РОСІЙСЬКОГО ОЛІГАРХА

ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», який належав російському олігарху Олегу Дерипасці, повністю перейшов у власність Фонду державного майна України. Про завершення націоналізації повідомили у пресслужбі ФДМУ.
Російський олігарх Дерипаска контролював Миколаївський глиноземний завод починаючи з 2000-х років. Підприємство є одним із найбільших у Європі кольорової металургії, яке починаючи з 2022 року не працювало. Тепер єдиним засновником підприємства є Фонд державного майна.
Олег Дерипаска – один із найбагатших російських олігархів, мільярдер, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва Російської Федерації, контролює та володіє значними частками груп компаній «РУСАЛ», «Базовий елемент», «ЕН+ ГРУП».
У 2022 році суд передав Миколаївський глиноземний завод в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), а згодом арештував 32 мільйона гривень підприємства. Також у генпрокуратурі повідомляли, що арештували майно заводу, зокрема 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки ‒ загалом на понад 1 мільярд гривень.
Окрім того, конфіскація активів близького до російського диктатора Владіміра Путіна олігарха Олега Дерипаски була першим успішним кейсом повноцінної співпраці різних органів публічної влади.

Поделиться публикацией