В УКРАЇНІ ВІДНОВИЛАСЯ УТИЛІЗАЦІЯ НЕПРИДАТНИХ ЗБРОЇ І БОЄПРИПАСІВ

В Україні відновилася утилізація непридатних зброї і боєприпасів в рамках проєкту з демілітаризації трастового фонду НАТО, яка була зупинена через пандемію коронавірусу.

Про це 19 серпня ц.р. повідомив портал Арміяinform, посилаючись на  “Європейську правда”.

На початку цього року ця діяльність в регіоні була перервана через пандемію COVID-19. Тепер же введені спеціальні процедури, що забезпечують дотримання санітарно-епідеміологічних норм і безпечних умов праці.

Трастовий фонд був створений в 2005 році за запитом уряду України. Друга фаза проєкту розпочалася в 2011 році. З тих пір Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) внесла свій вклад в утилізацію понад 29,6 тисяч тонн боєприпасів, 2,4 мільйона протипіхотних мін ПФМ-1 (S) і найняла до 110 осіб.

Очікується, що з відновленням робіт до кінця 2020 року буде знищено і безпечно утилізовано ще 1,5 тисячі тонн непридатних до експлуатації боєприпасів.

Україна володіє великою кількістю старої і застарілої зброї та боєприпасів, накопичених після виведення радянських військ з територій країн Варшавського договору. Зброя становить потенційну загрозу для населення і навколишнього середовища.

Проєкт трастового фонду НАТО спрямований на поліпшення регіональної безпеки і безпеки населення, водночас підтримуючи УкраїнУ у виконанні зобов’язань за Оттавською конвенцією.

США є провідною країною цього проєкту. Інші країни та міжнародні організації, які спонсорують проєкт, включають Європейський Союз, Бельгію, Фінляндію, Німеччину, Японію, Італію, Ірландію, Люксембург, Норвегію, Швейцарію і Туреччину.

 

 

Поделиться публикацией