В РФ ПРОАНАЛІЗУВАЛИ СИТУАЦІЮ ЩОДО ЗБІЛЬШЕННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ АРМІЇ

Деякі РосЗМІ анонсували заяви Міністерства оборони РФ, згідно з якими з 2023 року по 2026, на армію Росії чекають масштабні зміни. Зокрема, належить збільшити чисельність армії до 1,5 млн. чоловік! Експерти медично-правової компанії «ПризываНет» проаналізували можливий потенціал збільшення армії лише за рахунок призовників.

Про це 17 січня ц.р. написав портал «Новые известия».

Для підрахунку потенціалу можливої кількості призовників експерти медично-правової компанії «ПризываНет» звернулися до офіційних даних статистики. Зараз під заклик потрапляють молоді люди, які народилися з 1996 по 2005 рік, тобто хлопці 18-27 років. Щорічно, з 1996 по 2005 роки народжувалося в середньому 1,3 – 1,5 млн. дітей.

За статистичними даними, усереднені цифри демонструють, що на 1 тис. хлопчиків припадало 947 дівчаток. Але в міру дорослішання ці цифри згладжуються, а після 32 років чоловіків стає менше. Отже, ми можемо зробити висновок, що половина від усіх народжених – це хлопчики.

Можна припустити, що щорічно військові комісаріати можуть призвати 700-750 тисяч чоловіків, які підходять за віком. Проте, за планом закликів – навесні забирають 130-135 тисяч, а восени лише 120-125 тисяч чоловіків. Загалом, на рік військкомати закликають лише 250 тисяч призовників, що становить 30% від усіх народжених хлопців за даними статистики.

Таким чином, 500 000 молодих людей, що залишилися, з 750 000 не потрапляють під заклик: хтось отримує військовий квиток за станом здоров’я, хтось отримує відстрочки через навчання, хтось незаконно ховається. Оскільки призовний вік з 18 до 27 років, ми можемо легко порахувати, що всього за 10 років відслужило 2,5 млн осіб (щорічний заклик 250 000 чоловіків), а не проходили службу 5 млн осіб!

Однак, якщо відбудеться цифровізація військкоматів та об’єднають усі бази, і надійде команда суттєво наростити чисельність армії, Міністерство оборони зможе збільшити кількість бійців до 5 млн. лише за рахунок призовників.

Ситуація з підняттям призовного віку поки що неясна. Якщо вік піднімуть, то призову підлягатимуть 6,5 млн осіб. Деякі ЗМІ повідомили, що вік призовників піднімуть уже цієї весни і у весняний заклик до військкоматів викликатимуть громадян від 18 до 30 років. Однак, для того, щоб зміни набули чинності, повинні бути прийняті поправки до чинного законодавства, у тому числі і до Федерального закону «Про військовий обов’язок та військову службу». Наразі проекту немає, парламентарі чекають на пропозиції від Міністерства оборони.

Варто нагадати і про відстрочку для кандидатів та докторів наук. Так, сьогодні, комітет Держдуми з оборони повідомив, що не звільнятимуть їх від часткової мобілізації. До речі, цей законопроект подано ще в листопаді 2022 року. «Пропоноване законопроектом встановлення звільнення від мобілізації всіх громадян, які мають науковий ступінь доктора або кандидата наук, не співвідноситься з підходом, прийнятим на даний час у законодавстві Російської Федерації про мобілізацію», — зазначили в комітеті.

Юристи компанії «ПризываНет» повідомляють, що для підтвердження права на використання будь-якої відстрочки необхідно посилатися лише на чинні закони.

До речі, міністр оборони Сергій Шойгу на проведеній сьогодні нараді закликав не лише збільшити чисельність армії до 1,5 млн осіб, а й внести ще низку змін. Зокрема, зміни торкнуться складу службовців та військово-адміністративного поділу Російської Федерації. Термін реалізації доручень дуже короткий – протягом 2023 – 2026 років.

Поделиться публикацией