ВІЙСЬКОВИЙ РЕМОНТНИЙ ЗАВОД У ЧЕХІЇ НЕЗАБАРОМ РОЗПОЧНЕ РЕМОНТ УКРАЇНСЬКИХ ТАНКІВ

Військовий ремонтний завод у Новоїчині незабаром розпочне ремонт українських танків Т-64.

Про це 6 червня ц.р. повідомив Мілітарний, посилаючись на міноборони Чехії у Twitter.

Точну кількість техніки, яка пройде капітальний ремонт у Чехії в найближчі місяці, не називають.

Дати не оприлюднюють із міркувань безпеки, бо після відновлення і модернізації танки одразу відправлять на поле бою.

Контракт на ремонт та модернізацію танків Т-64 української армії уклали на підставі меморандуму між державним підприємством VOP CZ та українським державним концерном “Укроборонпром”, підписаному в лютому цього року.

«Чеська Республіка підтримує і буде підтримувати Україну в її боротьбі з російським агресором. Ми надаємо надлишкові військові матеріали, тренуємо українських солдатів, а тепер ще й допомагаємо з ремонтом української техніки», – сказала міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

«Ми пропонуємо наші знання та навички у навчанні та ремонті, а також отримуємо безцінний бойовий досвід від українців»,- додала Чернохова.

Судячи з оприлюдненої інформації, угода передбачає відновлення та модернізацію танків Т-64, які тривалий час знаходилися на зберіганні.

«Для VOP CZ це чудова можливість відремонтувати техніку, яка потім піде прямо на фронт», – сказав директор компанії Марек Шпок.

Він додав, що співробітники його компанії протягом останніх тижнів відвідали заводи “Укроборонпрому” в Україні для налагодження співпраці.

«Загалом модернізація буде здійснюватися під технічним наглядом експертів з української сторони, за її безпосередньої участі. Танки будуть оснащені засобами оптичної системи спостереження, покращеним зв’язком тощо», – пояснює Шпок, додаючи, що все відбуватиметься в умовах підвищених заходів безпеки.

«Ми вдячні чеським колегам за партнерство та віримо у великі перспективи нашої співпраці. Досягнуті домовленості з VOP CZ – це виконання угоди про створення спільного оборонного кластеру з Чехією, яку “Укроборонпром” та Агентство міжурядового оборонного співробітництва (AMOS) уклали наприкінці минулого року», – зазначив гендиректор “Укроборонпрому” Юрій Гусєв.

«Співпраця загалом включає виробництво військової техніки, збільшення виробництва боєприпасів різних калібрів, розвиток сервісних вузлів для обслуговування та ремонту зенітного озброєння, а також співпрацю у сфері високих технологій, зокрема, створення спільних науково-дослідних центрів», – додав Гусєв.

Цей проєкт – один із перших конкретних результатів співпраці після створення так званого оборонного кластеру, який має підтримати створення нових чесько-українських спільних підприємств.

Оборонний кластер планують використовувати для збільшення виробництва військової техніки для потреб ЗСУ.

Поделиться публикацией