ВІДВІД ВІЙСЬК РФ ВІД КОРДОНІВ УКРАЇНИ НЕ ОЗНАЧАЄ ОСЛАБЛЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ НАПРУГИ – ЕКСПЕРТ

Заява Росії про відвід своїх військ від кордонів України та з тимчасово окупованого Криму не означає ослаблення військової напруги.

Про це 23 квітня ц.р. повідомив Укрінформ,  посилаючись на заяву військового експерта Центру Разумкова Миколи Сунгуровського.

«Я б побоявся сказати, що це кінець нинішньої ескалації, нагнітання військових м’язів на наших кордонах і в Криму. Нагадаю, що Росія закрила морську акваторію Чорного моря до 31 жовтня (пояснюють військовими навчаннями, — ред.). Тобто ніхто не збирається послабляти ескалацію», — сказав він.

За його словами, Кремль поки не досяг своїх політичних цілей.

«Не досяг їх ані в Україні, ані на Заході. Ані Україна, ані Захід не відступають, як, ймовірно, припускав Путін», — уточнив Сунгуровський.

По-друге, Росія використовує напругу на кордонах України як інструмент в переговорах, зокрема, з США.

«Поки немає відповіді самого Путіна на запрошення Байдена про особисту зустріч в третій країні. Відповіді ми не чуємо. І мабуть, те, що зараз відбувається біля кордонів України, — це і є єдина відповідь Путіна, на більше він не здатний», — продовжив експерт.

Сунгуровський зазначив, що перекидання сил і засобів під прикриттям проведення військових навчань — це звичайна військова практика. Яку застосувала і Росія, стягуючи війська до кордонів України.

«Важко сказати, які стратегічні плани переслідує РФ. Вона зараз з усіх боків обклала Україну в припущенні того, що ми зараз будемо під це розосереджувати свої війська, а РФ на якомусь головному напрямку створить перевагу і тут забезпечить бліцкриг — блискавичну операцію зі знищенням наших військ, з проривом на наші території. У цьому основний задум», — вважає військовий експерт Центру Разумкова.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив Генеральному штабу РФ і командувачам військами з 23 квітня почати повернення до місць постійної дислокації війська, перекинуті останнім часом до кордонів України.

 

Поделиться публикацией