ВР УХВАЛИЛА ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО РОЗВІДКУ

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 2412-д «Про розвідку» за документ проголосували 233 парламентарі.

Про це 16 січня ц.р. повідомив портал DT,UA.

«Законопроект спрямовано на вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, діяльності розвідувальних органів України та інших суб’єктів розвідувального співтовариства, підвищення ефективності їхньої взаємодії, а також забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів і осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з цими органами. Він має замінити чинний наразі Закон України «Про розвідувальні органи України», — йдеться у поданні до законопроекту.

 

У документі приведено у відповідність з Конституцією України норму про те, що Рада нацбезпеки та оборони координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.

 

Також у проекті закону врахували зауваження експертів та виключили Службу безпеки із переліку розвід органів. Замість цього документ визначає СБУ як суб’єкт розвідувального співтовариства. Це зроблено для того, аби спецслужба могла координувати діяльність та попереджувати міжвідомчі конфлікти органу спецпризначення з правоохоронними функціями та розвідувальних органів.

 

Окрім зазначеного, враховано зауваження експертів до розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» проекту щодо внесення змін до інших Законів України.  Документом визначається механізм створення комітету Верховної Ради, який контролюватиме функції парламенту за діяльністю суб’єктів розвідувального співтовариства.

Поделиться публикацией