ВПРОВАДЖЕННЯ СТАНДАРТІВ НАТО НЕ СКАСУЄ ЗАВДАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОБОРОНИ — ГОЛОВА ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ ЦДАКР

Впровадження стандартів НАТО не скасує завдань національної оборони, особливо для України і тих країн, які мають реальну військову загрозу і поки не мають гарантовану підтримку з боку Альянсу.

Про це 19 грудня ц.р. повідомив «Лівий берег», посилаючись на заяву  під час круглого столу «Чи підвищить впровадження стандартів НАТО в ЗСУ обороноздатність України?» в Інституті Горшеніна голови Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), першого заступника міністра оборони України (2005 — 2008), заступника міністра оборони України (2014 року) Леоніда Полякова.

«Деякі питання стандартизовані у НАТО, але у низки країн свої стандарти залишаються вищими, ніж в Альянсі. Наприклад, стандарти Швеції і Фінляндії, які знаходяться близько до Росії, — вищі, ніж в інших країнах-членах НАТО. Все це, безумовно, стосується і України», — підкреслив експерт.

Леонід Поляков також зазначив, що наразі повноваження міністра оборони України лише частково відповідають стандартам НАТО.

«Торік прийняли Закон України про нацбезпеку і, нарешті, реалізували один з демократичних стандартів НАТО, що стосується того, що міністром має бути цивільний політик, представник партії, яка перемогла на виборах. Нарешті це реалізовано — вперше, тому що минулі міністри цим критеріям не відповідали. Але, на даний момент, повноваження нашого міністра стандартам НАТО відповідають в повному обсязі. Це стосується і питань оборони, і військової поліції, і військової контррозвідки. Міністр повинен мати усі ці повноваження і у цьому сенсі нам треба буде пройти великий шлях», — сказав Леонід Поляков.

Поделиться публикацией