ВАШИНГТОН НЕ ПРИЙМАЄ РЕВІЗІЇ СИСТЕМИ БЕЗПЕКИ, НАВ’ЯЗАНОЇ ПУТІНСЬКОЮ МОСКВОЮ – ДИРЕКТОР ЦДАКР

Для Сполучених Штатів Україна залишається країною, яка не скористалася історичною перспективою, хоча мала всі підстави стати політичним та економічним регіональним лідером після розпаду СРСР. Про це зазначив 9 січня в інтерв’ю газеті «День» директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентином Бадрак, додавши, що це відбулося «через людський фактор».

Бадрак пояснив, що «Багатовекторність Кучми виявилася безхребетністю, що трансформувалася в зовнішньополітичні стрибки його учнів, перетворила ситуацію на підтвердження концепції Самуеля Гантінгтона — про цивілізаційні розломи». «Один із них, як відомо, Гантінгтон намалював між Західною та Східною Україною. Тому Вашингтон, за великим рахунком, не довіряє Києву та не має впевненості, що Україна стала для нього активом. Не в сенсі «не довіряє Порошенкові», а в сенсі невпевненості, що значне розчарування українців у нинішній владі не призведе на політичний п’єдестал проросійського політика. Зрозуміло, за допомогою Росії, політичне представництво якої в Україні залишається потужним» — вказує «День».

Згідно з експертом, США добре розуміють позицію української влади і вибудовують свою відповідно до цієї позиції, а оскільки президент Порошенко у боротьбі з ворогом обрав стратегію паліативних дій, то ж і Вашингтон реалізовує стратегію «напівдій». «США, та ще, може, Канада, є одинаками західного світу, які справді зацікавлені сформувати з України сильний буфер між Заходом та Росією. Країни НАТО, окрім хіба що Польщі та Прибалтики, нічого не робитимуть для реального посилення України», — впевнений Бадрак.

Директор ЦДАКР наголошує, що поставки ПТРК Javelin є символічним кроком. «Психологічною підтримкою Україні та знаком для Росії, що Вашингтон не приймає ревізії системи безпеки, нав’язаної путінською Москвою. Тим більше, що ці комплекси стратегічно на хід війни не впливають, просто саме слово Javelin стало тією мантрою, яку всі повторюють та всі слухають. Для України важливо цю ситуацію розвинути й перетворитися на союзника США, як, скажімо, Ізраїль або Польща» — зазначає експерт.

Поделиться публикацией