АГЕНТСТВО DARPA ВИПРОБУВАЛО НОВУ БАГАТОРАЗОВУ СИСТЕМУ ПЕРЕХОПЛЕННЯ БЕЗПІЛОТНИКІВ

Агентство США з перспективних оборонних досліджень (DARPA) провело демонстраційний етап програми MPF (Mobile Force Protection), метою якої є розробка технології системи захисту конвоїв армії США, від загрози з боку малих безпілотних літальних апаратів

Про це 9 червня ц.р. повідомив Мілітарний, посилиюсь на Milmag.

Повідомляється, що розробка цієї недорогої системи перехоплення невеликих безпілотних літальних апаратів розпочалася чотири роки тому з метою створення інтегрованої системи захисту. Комплекс створюється для захистити американських військових конвоїв, що рухаються заселеними регіонами, де існує необхідність уникати використання потужної зброї та зменшувати побічну дію.

Демонстратор технології, встановлений на шасі автомобіля HMMWV, успішно нейтралізував БПЛА, що імітує ворожі засоби повітряної атаки, використовуючи РЛС, яка автоматично виявляє та ідентифікує загрози і здійснює її супроводження.

Потім система використовуючи два типи некінетичних засобів протидії, без втручання оператора виводить з ладу ворожий літальний апарат. Один транспортний засіб має від 4 до 8 пускових установок.

Першим таким засобом є сітка, яка заплутується в роторах силової установки БПЛА (квадрокоптерів), пошкоджуючи і зупиняючи його, внаслідок чого безпілотник втрачає здатність летіти і падає на землю.

Крім того, були розроблені та продемонстровані інші некінетичні методи, хоча деталі не розголошуються.

Що важливо, творцям демонстратора технологій довелося зосередитись на розробці концепції виведення з ладу декількох повітряних загроз одночасно, а не окремих БПЛА. Тому це вимагало розробки інтегрованого рішення з датчиками, автономністю роботи та рішеннями протидії, які є більш надійними, ніж існуючі системи.

Відповідно до нещодавно випущеного бюджетного запиту на 2022 фінансовий рік, DARPA виділила на програму MPF 12 мільйонів доларів у 2020 фінансовому році та 4,3 мільйона доларів у 2021 фінансовому році. Цього року кошти були виділені на додаткові випробування.

На 2022 рік більше не вимагалося фінансування, оскільки демонстраційна програма вже завершена.

Поделиться публикацией