СПЕЦЕКСПОРТЕРИ ЗНИЖУЮТЬ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ – КАНДИДАТ В ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ

За посередницькі послуги спецекспортери беруть сьогодні від 10% до 30% комісійних, що знижує можливість бути конкурентними   тій продукції, яку виробляють наші заводи оборонно-промислової комплексу. Саме цей корупційний податок не дає змогу розвиватися нашим підприємствам.

Про це заявила екс-прем’єр-міністр , кандидат в президенти України Юлія Тимошенко 30 жовтня ц.р. під час виступу  на національному форумі «Нова Стратегія Миру та Безпеки».

 

Зокрема, вона вважає, що до проблем оборонно-промислового комплексу належать проблеми монополізації зовнішньо-економічної діяльності в сфері військової техніки і озброєнь. Спецекспортери – дамоклів меч над кожним виробником зброї або військової техніки в Україні, але без них неможливо нічого.

«Ця корупція буде ліквідована. Державні замовники будуть купувати необхідну техніку і озброєння безпосередньо у виробників або у їх офіційних дилерів. Українські ж виробники мають користуватися послугами спецекспортерів лише тоді, коли їм це економічно вигідно і потрібно. Якщо спецекспортери зможуть відкрити нові ринки і дати можливість нашу техніку там продати, то хай працюють. Такі послуги, як посередництво в торгівлі зброєю та військовою технікою будуть пропонуватися всіма хто може їх надати без монополії на конкурентній основі», —  наголосила Ю. Тимошенко.

Також екс-прем’єр-міністр впевнена, що спільною проблемою українського бізнесу є неможливість кредитувати розвиток свого виробництва. У нас є ринки збуту, прекрасні технології, можливості виробляти, але свідомо не дають кредитів на розвиток. Національний банк України вже давно не знаходиться в системі українського управління. Він вже давно є елементом і зброєю зовнішнього управління нашої країни і тому у нас вартість кредитів найвища в світі і умови отримання кредитів, які не можливо виконати.

«Ми не має права нищити наших виробників ВПК і ми нікому не дозволимо ставити виробників на межу виживання, позбавляти їх кваліфікаційних кадрів і можливості для розвитку. Ми не маємо права розгубити традиції наукової та інженерної школи України. Починати необхідно з технічних ВНЗ та факультетів точних наук, які повинні стати ефективними навчальними та науковими центрами країна. Особливо наша біль та надія ракетно-космічна галузь. Важливо, що підприємства ракето-космічної галузі включилися в створення ракетного щита країни, але ми не маємо права назавжди втратити свою космічну програму. Наявні в цій сфері напрацювання поки що дають надію на реалізацію в реальній перспективі національних проектів, які можуть стати новими символами розвитку країни», — підсумувала Ю. Тимошенко.

 

Поделиться публикацией