ФРАНЦУЗЬКИЙ ЕГОЇЗМ БЕРЕ ВЕРХ: ЯК ФРАНЦІЯ (НЕ)ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон підписали 16 лютого договір про співпрацю між країнами у сфері безпеки.

«Наша підтримка не лише довгострокова. Вона також має колективний вимір, оскільки Велика Британія вже підписала, також Німеччина. Саме цим шляхом ідуть всі країни G7 і потім 25 інших країн», – сказав президент Франції Макрон.

Однак не усе так просто і линійно. Коли 31 січня Чехія запропонувала Європейському Союзу закупити для України близько 450 тисяч боєприпасів у постачальників поза межами ЄС, Франція сприйняла пропозицію негативно.

Франція наполягала на спрямованні фінансів виключно на місцеві виробництва всередині ЄС. Франція лобіює власну оборонну промисловість, в першу чергу Nexter, який є доволі потужним виробником боєприпасів. Але однією з головних проблем виробництва боєрипасів у світі загалом є брак комплектуючих, зокрема вибухівки та порохів. Щодо останнього, то у Франції останній пороховий завод був зачинений у 2004 році. Окрім Франції, проти зовнішньої закупівлі виступили Греція та Кіпр.

Серед можливих варіантів називались Південна Корея, Південно-Африканська Республіка, Туреччина, а також Японія, Індія і Пакистан.

Поделиться публикацией