УКРАЇНА МОЖЕ ОТРИМАТИ НОВІ СИСТЕМИ ПРОТИПОВІТРЯНОЇ ОБОРОНИ

Завдяки домовленостям, які були досягнуті під час візиту Президента Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки, Україна може отримати нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome («Залізний купол»). Відповідну поправку до проекту оборонного бюджету на 2022 рік вніс конгресмен Скотт Франклін, і вона здобула двопартійну підтримку в Конгресі США.

Про це 15 вересня ц.р. повідомляється на офіційному сайті Президента України, посилаючись на повідомлення виданню Politico.

В повідомленні йдеться, що згідно з поправкою, Міністерство оборони США має подати до Конгресу звіт, який включатиме варіанти потенційного продажу або передачі таких систем Україні.

У законопроекті Палати представників США вже міститься пропозиція щодо надання військової допомоги Україні в розмірі 275 млн дол., яка не включає передачу систем ППО.

Система Iron Dome, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з Raytheon, зарекомендувала себе як один з найефективніших засобів знищення ракет малої дальності. За даними військових, система Iron Dome збила близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

Такожвідомо, що поправка, яка передбачає підтримку української системи протиракетної оборони, добре вписалася у законодавчу ініціативу щодо збільшення допомоги Україні в галузі безпеки на 2022 рік.

В свою чергу, У Білому домі не підтвердили інформацію, що США можуть поставити Україні систему протиракетної оборони «Залізний купол». 

Прессекретар президента США Джен Дженніфер Псакі на брифінгу 15 вересня не змогла дати чіткої відповіді на питання з цього приводу. За словами Дженніфер Псакі, цю інформацію необхідно уточнювати.

«Я знаю, що ми оголошували, що надамо додаткову допомогу під час цієї зустрічі (президентів України і США, — Ред.), але конкретику потрібно уточнити», — сказала представниця Білого дому.

 

Поделиться публикацией