КРЕЙСЕР «УКРАЇНА» ДЕМІЛІТАРІЗУЮТЬ – УРУСЬКИЙ

Міністр стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявляє по прийняттю рішення про демілітаризацію недобудованого крейсеру проєкту 1164.

Про це 26 січня ц.р. повідомив Український мілітарний портал, посилаючись на інтерв’ю виданню «День».

Ще у 2019 році після візиту президента України Володимира Зеленського на ДП «Миколаївський суднобудівний завод» було оголошено про демілітаризацію недобудови, проте до сьогодні роботи не розпочалися.

Весь цей час на недобудові за кошти держави, проводяться роботи необхідні для підтримання пожежної безпеки та запобігання екологічного забруднення дельти річок Інгул та Південний Буг.

Що стосується крейсера «Україна», ця історія тягнеться вже десятками років і переходить, як «перехідний прапор» від уряду до уряду і досі рішення не прийнято. Те, що він не може взагалі бути введений до складу ВМС, зрозуміло. Більше того цей крейсер заважає заводу, займаючи місце. І третє, що цього року прийнято рішення про демілітаризацію корабля, зняття повністю всього озброєння, – сказав віце-прем’єр

Щодо подальшої долі Олег Уруський каже про утилізацію чи продаж.

«А після цього можливо буде прийнято рішення про його продаж, а ні, то утилізацію», – додав Уруський

Озвучений у 2019 році термін демілітаризації мав зайняти до 3 років, окрім робітників ДП «Миколаївський суднобудівний завод» мали залучити фахівців низки інших підприємств.

Демонтоване озброєння та обладнання буде використано на кораблях Військово-морських Сил ЗС України.

Ракетний крейсер проекту 1164 шифр «Атлант», було спущено на воду 11 серпня 1990 року. Він закладався як ракетний крейсер «Комсомолець», 23 березня 1985 року був перейменований на «Адмірал флоту Лобов», з 1998 року — «Україна». З червня 2011 року без назви.

Фактично роботи з будівництва цього корабля були зупинені у 90-х роках. Після цього неодноразово лунали заяви про його добудову, створення музею чи продаж Росії як країні експлуататору однотипних крейсерів.

Основне проектно заплановане озброєння крейсера складається із зенітного ракетного комплексу C-300Ф «Форт» (за наявною інформацією не було встановлено), 16 пускових установок протикорабельних ракет «П-1000 Вулкан» (в Україні ракет цього типу на озброєнні не перебувало)

Також на кораблі встановлені:

130-мм артилерійська установка АК-130

шість шестиствольних 30-мм гармат АК-630М

два п’ятитрубні 533-мм торпедні апарати

два реактивних бомбомети РБУ-6000

зенітно-ракетний комплекс «Оса-МА»

Шестиствольні 30-мм артилерійській установки АК-630 використовуються також на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» (F130) та ракетному катері «Прилуки» (P153). Реактивні бомбомети РБУ-6000 та ЗРК «Оса-МА» – на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

Окрім того на кораблі встановлено низку електроно-технічного обладнання, наприклад гідроакустична станція МГ-335 «Платина», яка також використовується на флагмані ВМС ЗС України – фрегаті «Гетьман Сагайдачний» (F130) та радіолокаційних станцій управління вогнем МР-123 «Вимпел», що призначена для управління вогнем артилерійський установок калібрами 30, 57, 76 та 100 мм.

Поделиться публикацией