ІТАЛІЙСЬКА КОМПАНІЯ BERETTA ПРОДОВЖУЄ ПОСТАЧАТИ ЗБРОЮ В РОСІЮ − THE INSIDER

Італійський виробник зброї Beretta досі імпортує в Росію стрілецьку зброю через власну «дочку» і компанії, якими володіє «збройовий барон» Михайло Хубутія. ЄС ввів заборону на постачання нарізної вогнепальної зброї у 2014 році, але це не заважає тисячами завозити гвинтівки, пістолети і патрони з Німеччини, Фінляндії та Італії. Також деякі європейські деталі використовують у новій моделі карабіна концерну «Калашников». Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider та IrpiMedia.

У листопаді 2023 року видання Correctiv виявило, що від початку повномасштабної війни в Росію завезли понад сім тисяч одиниць зброї та понад 8 мільйонів набоїв, вироблених у ЄС і США. Як з’ясував The Insider разом із IrpiMedia, з цієї кількості компанії Хубутії ввезли понад півмільйона набоїв і півтори тисячі карабінів і пістолетів. Здебільшого це мисливські рушниці, але серед них є сотні напівавтоматичних гвинтівок і пістолетів, які перебувають на озброєнні армії та поліції.

Однією з найбільших компаній у збройовому бізнесі Хубутії є ТОВ «Русский Орел». Це значущий імпортер стрілецької зброї з виручкою 908 млн рублів за підсумками 2022 року. «Русский Орел» має дві ліцензії на продаж патронів і на торгівлю цивільною і службовою зброєю та основними частинами вогнепальної зброї. У 2010 року італійська компанія Beretta Industrie S.P.A. придбала 51% акцій «Русского Орла». Через кілька років, уже після окупації Криму, внаслідок серії угод Beretta Holding S.A. Inc. стала власником 57,95% російської компанії.

Згідно з даними Росакредитації, всі два останні роки в Росію продовжували надходити товари інших збройових марок, якими володіє холдинг Beretta: карабіни Benelli, Beretta, Beretta Benelli Iberica, Sako, Stoeger і Tikka, патрони Norma, RWS і Sako. У переважній кількості випадків імпортерами цієї зброї виступали або ТОВ «Русский Орел», що безпосередньо належить Beretta, або пов’язані з «Русским Орлом» компанії Хубутії.

Поделиться публикацией