САУДІВСЬКА АРАВІЯ КУПУЄ 10 БАТАРЕЙ НОВІТНІХ КОРЕЙСЬКИХ СИСТЕМ ПРО

Саудівська Аравія замовила у Південної Кореї зенітно-ракетні комплекси Cheongung 2 для покращення можливостей протиракетної та протиповітряної оборони. Про це повідомляє видання Reuters.

Контракт на постачання систем протиракетної та протиповітряної оборони між Саудівською Аравією та Південною Кореєю був підписаний ще в листопаді 2023 року, але про нього стало відомо тільки цього тижня.

Контракт був оголошений під час Всесвітньої оборонної виставки WDS-2024, яка проходить в Ер-Ріяді з 4 по 8 лютого. Крім підписаного контракту вартістю 3,2 млрд доларів на постачання зенітно-ракетних комплексів Cheongung 2, додатково був підписаний меморандум про взаєморозуміння для зміцнення оборонної співпраці між двома країнами. У міністерстві оборони зазначили, що Саудівська Аравія закуповує 10 батарей зенітно-ракетних комплексів Cheongung 2 Block 2 і стає другим експортним замовником після Об’єднаних Арабських Еміратів, які підписали контракт вартістю 3,5 млрд доларів США у січні 2022 року.

Крім того, стало відомо, що на кінець 2023 року постачання зенітно-ракетних комплексів Cheongung 2 до Об’єднаних Арабських Еміратів так і не розпочалися, оскільки компанія Hanhwa Systems все ще розробляє нову версію радарної станції з активною фазованою антеною решіткою у варіанті Block 3.

Виробництво зенітно-ракетного комплексу розподілене між компанією LIG Nex1, яка розробляє пускові установки, та Hanwha Systems, яка відповідальна за виробництво радарних станцій, а також зенітних ракет.

Комплекс Cheolmae-2 розроблений з використанням технологій від російських ЗРК С-350 та С-400. Зенітна ракета була розроблена на основі 9M96E, а її запуск відбувається за принципом “холодного пуску”, так само як це реалізовано на російському С-400. Комплекс виробляється у двох конфігураціях, це Block 1 – який першочергово розроблений для перехоплення повітряних цілей на дальність до 40 км та висоту від 15 до 20 км та Block 2 – розроблений з можливістю перехоплення балістичних ракет малої дальності. Пускова установка має можливість використовувати вісім транспортно-пускових контейнерів, в які можуть вміщатись обидва варіанти ракети.

Зенітна ракета Cheolmae-2, масою 400 кг розвиває максимальну швидкість до 5 мах, система наведення ракети складається з інерціальної системи, радіокорекції та активної ГСН. Варіант Block 1 оснащений уламково-фугасною головкою, у варіанті Block 2, вона була замінена на кінетичну, для кращого знищення балістичних цілей.

Для пошуку повітряних цілей та наведення зенітних ракет, комплекс використовує розроблену з російськими фахівцями трьох координатну радарну станцію з пасивною антенною фазованою решіткою X-діапазону. Вона забезпечує дальність виявлення цілей до 100 км та одночасно здійснювати наведення ракет по 6 об’єктам, з одночасним супроводженням до 40 цілей.

Поделиться публикацией