ІЛОН МАСК ПІДІРВАВ КОСМІЧНУ МОНОПОЛІЮ РОСІЇ ТА ВІДПОВІВ НА ПРИВІТАННЯ ГЛАВИ «РОСКОСМОСУ»

Після того, як ракета Falcon9 з пілотованим космічним кораблем Crew Dragon успішно стартувала 30 травня зі стартового комплексу Космічного центру Кеннеді в штаті Флорида, можна стверджувати: Ілон Маск та його приватна компанія SpaceX припинила монополію Росії на пілотовані пуски до МКС.

Революційний момент у тому, що звання «космічного візника» у колишньої космічної наддержави відібрала приватна компанія.

Даний запуск до МКС став першим для Crew Dragon, коли на його борту знаходився екіпаж. Ілон Маск заявив, що людство може пишатися новим космічним кораблем, створеним SpaceX.

Протягом дев’яти попередніх років людей на МКС доставляли тільки російські пілотовані космічні кораблі «Союз». Після успішного польоту Crew Dragon «Роскосмос» втратить контракти, які принесли йому $ 4 млрд за дев’ять років, а Ілон Маск застовпить за собою місце головного космічного підрядника NASA.

31 травня Ілон Маск відповів на привітання глави «Роскосмосу». Перед тим Дмитро Рогозін привітав Маска і главу NASA на сторінці в Twitter англійською.

Ілон Маск відповів на привітання глави «Роскосмосу» Дмитра Рогозіна, який пожартував у 2014 році про батут для американських космонавтів, російською.

На прес-конференції після запуску Ілон Маск пожартував, що «Батут працює» — і розсміявся, як і глава NASA.

У 2014 році, після введення США санкцій проти Росії за анексію Криму, Рогозін написав у Twitter, що Росія у відповідь може відмовитися доставляти американських астронавтів на МКС, а для потрапляння на станцію порадив їм скористатися батутом. Втім, Росія і надалі відправляла американських і європейських астронавтів на МКС.

А ще у Держдумі заявили про російське походження космічного корабля Ілона Маска. Зокрема, перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Олександр Шерін заявив про можливе російське походження пілотованого корабля Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска. Таку версію він висловив 31 травня в розмові з «Говорить Москва».

«Треба подивитися, скільки комплектуючих в цій ракеті є російськими. Двигуни чиї стоять на кораблі Ілона Маска? Треба ось це питання з’ясувати. Я не можу поки чітко і ясно сказати», – зазначив Шерін.

Розмірковуючи про успішний запуск Crew Dragon, російський депутат висловив упевненість, що «космос буде за нами». За його словами, у Росії в цьому плані «все працює, все літає, все пристиковується».

Нагадаємо, 21 листопада, під час випробувань на полігоні компанії SpaceX в американському штаті Техас вибухнув прототип ракети нового покоління Starship Mk1.

Запуск, який повинен був відбутися 27 травня, скасували за кілька хвилин до старту через погані погодні умови. Політ корабля до МКС тривав 19 годин. 31 травня Crew Dragon успішно зістикувався з МКС, і астронавти перейшли на борт станції.

Запуск космічного корабля є історичним для NASA і світової космічної галузі. Вперше з 2011 року людей відправили в космос з території США. Це також перший політ людини в космос, організований приватною компанією.

На борту космічного корабля знаходилися два астронавта NASA: Роберт Бенкен і Дуглас Херлі.

Космічна криза Кремля досягла свого піку – Ілон Маск фактично підписав вирок «Роскосмосу».

Поделиться публикацией