УПЕРШЕ В СТРАТЕГІЇ ВОЄННОЇ БЕЗПЕКИ ЗАСТОСОВАНО ПРИНЦИП ТОТАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ — МІНОБОРОНИ

Про це 29 травня в інтерв’ю armyinform повідомив директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міноборони України Олег Меліхов.

«Тобто до оборони країни буде залучено не лише сили оборони, а все українське суспільство і всі органи державної влади, які чинитимуть опір противнику на всій території України, застосовуючи всі форми й способи боротьби з дотриманням принципів і норм міжнародного права. Іншими словами, на певному етапі розвитку конфлікту будуть застосовуватись лише Збройні Сили України. Якщо для нейтралізації цієї загрози не буде вистачати потенціалу ЗСУ, будуть залучені всі сили оборони (всі силові структури). У разі, якщо і цього ресурсу буде недостатньо, до захисту країни будуть залучати сили територіальної оборони та розгортати рух опору зі спрямуванням усіх фінансових і матеріальних ресурсів на нейтралізацію загрози. Важлива роль у проєкті нової Стратегії воєнної безпеки відводиться міжнародній складовій – політичній та матеріальній підтримці іноземних партнерів для боротьби з агресором».

За словами керівника Департаменту, принцип всеохоплюючої або тотальної оборони далеко не новий. Він використовується досить давно і успішно в Скандинавських країнах, в країнах Балтії, Швейцарії.

­

Мехіхов також зазначив, що розроблення проєкту Стратегії воєнної безпеки цілком залежить від затвердження Стратегії національної безпеки України. Цей документ, на жаль, поки що не уведений в дію. Буквально два тижні тому останній варіант нової Стратегії було погоджено в Міноборони і направлено до Апарату РНБО України. Після опрацювання і погодження членами РНБО цей документ буде поданий на затвердження Президенту України. На підставі Стратегії національної безпеки нашому Департаменту потрібно розробити нову Стратегію воєнної безпеки. Зрозуміло, що весь цей час ми не сиділи склавши руки, а працювали над цим документом. На сьогодні проєкт Стратегії воєнної безпеки України перебуває майже в стадії готовності.

Поделиться публикацией