ІЗРАЇЛЬ ТИХО ВБУДОВУЄ СИСТЕМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В СМЕРТОНОСНІ ВІЙСЬКОВІ ОПЕРАЦІЇ — BLOOMBERG

Армія оборони Ізраїлю почала використовувати штучний інтелект для вибору цілей для авіаударів і організації матеріально-технічного забезпечення під час війни в умовах ескалації напруженості на окупованих територіях і з головним суперником Іраном, передає Bloomberg.

Хоча військові не коментують конкретні операції, офіційні особи кажуть, що тепер вони використовують систему рекомендацій штучного інтелекту, яка може обробляти величезні обсяги даних для вибору цілей для авіаударів. Наступні рейди можна швидко зібрати за допомогою іншої моделі штучного інтелекту під назвою Fire Factory, яка використовує дані про схвалені військовими цілі для розрахунку навантаження боєприпасами, визначення пріоритетів і призначення тисяч цілей літакам і безпілотникам, а також пропонує розклад.

Незважаючи на те, що обидві системи контролюються людьми-операторами, які перевіряють і затверджують окремі цілі та плани повітряних нальотів, за словами представника ЦАХАЛу, ця технологія все ще не підпадає під дію жодного міжнародного чи державного регулювання. Прихильники стверджують, що передові алгоритми можуть перевершити людські можливості та можуть допомогти військовим мінімізувати втрати, тоді як критики попереджають про потенційно смертельні наслідки використання дедалі більш автономних систем. «Якщо є помилка в обчисленні ШІ, і якщо ШІ не піддається поясненню, то кого ми звинувачуємо в помилці?» сказав Тал Мімран, викладач міжнародного права Єврейського університету в Єрусалимі та колишній юридичний радник армії. «Ви можете знищити цілу родину через помилку».

Поделиться публикацией