ЄС СТВОРЮЄ ДЛЯ НАТО МЕРЕЖУ ВІЙСЬКОВО-ЛОГІСТИЧНИХ ХАБІВ

Мережа військово-логістичних хабів ЄС нині створюється для НАТО. На даний момент в мережу військово-логістичних хабів в Європі включено 13 центрів. Мережа NetLogHubs в цілому буде готова до роботи в 2024 році і візьме на себе частину матеріально-технічного забезпечення навчань та операцій ЄС, НАТО або ООН.

 

В кінці 2020 року багатофункціональний транспортно-складський центр в польському місті Кутно досяг початкової експлуатаційної готовності. Цей об’єкт є частиною формованої в Європі «Мережі логістичних хабів в Європі і підтримки операцій» (Network of logistic hubs in Europe and support to operations (NetLogHubs)).

Про це передав 12 січня портал belvpo.com.

 

 

В рамках тестування окремих функцій польського логістичного центру влітку минулого року німецькі збройні сили перекинули туди 60 контейнерів, 35 автомобілів та інше обладнання. Після короткочасного зберігання і перезавантаження транспорт був відправлений в Литву для забезпечення розміщених там натовських сил «посиленого передового присутності».

 

 

Наступну практичну перевірку логістичний центр в Польщі пройшов восени 2020 року, коли забезпечував матеріально-технічну підтримку натовської місії з охорони повітряного простору країн Балтії.

 

У польському міноборони підкреслюють, що поточна потужність транспортно-складського вузла, заявлена ​​для використання в рамках європейського проекту, відповідає всім вимогам для досягнення повної експлуатаційної готовності, тому розширення його інфраструктури не планується. Логістичний центр в Кутно досягне повної оперативної готовності до кінця 2021 року.

 

Проект «Мережа логістичних хабів в Європі і підтримки операцій» розвивається в рамках комплексної програми «Постійного структурованої співпраці» Європейського Союзу (PESCO).

 

Крім вищевказаного NetLogHubs в умовно виділену логістичну групу включена ще одна програма «Військова мобільність», яка покликана стандартизувати і спростити процедури перетину кордонів для збройних сил країн — членів ЄС, прискорити перекидання військових контингентів і озброєнь по Європі.

 

Напрямок цієї перекидання офіційно не уточнюються, але європейські ЗМІ називають головною метою кордону з Білоруссю і Росією, остання з яких сприймається, як одна з основних загроз європейській безпеці.

Поделиться публикацией