ЯК ДОПОМАГАЄ УКРАЇНІ НІМЕЦЬКИЙ ОБОРОННИЙ ГІГАНТ

Концерн Rheinmetall підбив підсумок зробленого та накреслив плани на майбутнє, — про це можна дізнатися на сайті виробника.

В 2023 році німецький Rheinmetall поставив в Україну 40 000 бронебійних оперних підкаліберних снарядів (APDS-T) калібру 35-мм для німецьких ЗСУ Gepard. До середини 2024 року планується поставити ще близько 150 000 таких снарядів, після чого перейти на виробництво осколково-фугасних запальних боєприпасів (HEI-T), яких також заплановано передати 150 тисяч.

На сьогодні Rheinmetall є єдиним оборонним підрядником, здатним постачати українським військовим велику кількість нових боєприпасів середнього та великого калібру, зокрема 20 мм для БМП Marder, 40 мм, а також 105 мм — для Leopard 1 і 120 мм для Leopard 2.

Окрім Німеччини, ще одна країна-член НАТО доручила Rheinmetall поставити Україні велику кількість боєприпасів 155-мм калібру. Снаряди будуть виготовлені іспанським виробником Rheinmetall Expal Munitions і поставлені в 2025 році.

Rheinmetall уклав контракт на постачання в Україну 25 основних бойових танків Leopard 1A5, а також п’яти броньованих евакуаційних машин і двох танків Leopard 1 для навчання. Поставка запланована на 2024 рік. Від імені урядів Нідерландів і Данії Rheinmetall постачає 14 основних бойових танків Leopard 2A4. Два з цих бойових танків уже передано для навчання ЗСУ. Решту автомобілів передадуть 2024 року.

Компанія допомагає розбудовувати систему ППО, зорема постачанням новітніх комплексів Skynex для протиповітряної оборони на близькій відстані у 3000 – 4000 метрів, де керовані ракети неефективні. Використання програмованих 35-мм боєприпасів Ahead airburst, розроблених компанією Rheinmetall саме для цієї мети, значно дешевше, ніж аналогічні системи на базі керованих ракет, також неможливо вплинути на 35-міліметрові снаряди або відбити їх засобами електронної протидії, підкреслюють у компанії. Системи Skynex встановлюються на нових вантажівках зі змінним кузовом Rheinmetall HX 8×8, сотні яких вже були передані Бундесвером. Минулого року першу систему Skynex передали Збройним силам України. «Постачання систем Skynex триватиме протягом 2024 року», — обіцяють у компанії.

Виготовлені компанією Rheinmetall MAN Military Vehicles вантажівки HX є одними з найбільш широко використовуваних військових транспортних засобів у всьому світі, з глобальною репутацією за довговічність, позашляхову мобільність, зручність у використанні та модульність, що відрізняє їх від конкурентів у галузі. На сьогодні в Україні працює уже близько 100 вантажівок виробництва Rheinmetall, а нещодавно прямо з заводу було поставлено ще 26 абсолютно нових. Rheinmetall також забезпечує послуги з ремонту та обслуговування як на території третіх країн, так і безпосередньо в Україні.

У співпраці з урядом Німеччини дочірня компанія групи Rheinmetall Mobile Systeme GmbH передала українським військовим польовий госпіталь «під ключ» у серпні 2023 року. Він включає 32 ліжка для пацієнтів, вісім з них для інтенсивної терапії, а також найсучасніші медичні та обладнання для інтенсивної терапії. У серпні 2023 року десять українських військовослужбовців пройшли 14-денне навчання в Німеччині, де вчилися збирати, розбирати та керувати мобільним польовим госпіталем.

Крім того, Rheinmetall передав Україні рятувальну станцію (стандарт НАТО Role 1) у грудні 2023 року. Друга рятувальна станція з’явиться в першому кварталі 2024 року. Ще однією сферою діяльності є допомога мобільними розвідувальними системами SurveilSPIRE. Вони можуть розвідувати та боротися з безпілотниками противника. Системи включають мобільні вежі спостереження з камерою денного та нічного бачення, мінідрони з автопілотом і систему командування та управління. Десять SurveilSPIRE вже доставлено. Уряд Німеччини замовив поставку нових розвідувальних систем. Rheinmetall співпрацює з естонською компанією-партнером щодо цих систем.

Великі поставки військової техніки та широке матеріально-технічне забезпечення роблять Rheinmetall Україна найважливішим партнером оборонної промисловості в боротьбі з російською агресією. Завдяки своїм величезним виробничим потужностям технологічне підприємство в Дюссельдорфі здатне не лише виробляти життєво важливі продукти, як-от боєприпаси, воно також може використовувати свій широкий портфель технологій, щоб допомогти Україні в боротьбі проти агресора.

Крім того, в жовтні 2023 року Rheinmetall заснував у Києві СП з українською державною компанією АТ «Укроборонпром» (колишній «Укроборонпром») — ТОВ «Рейнметал Український оборонпром», на якому вже проводяться роботи з технічного обслуговування та ремонту військової техніки. На другому етапі в Україні також планується виробляти бронетехніку, наприклад, броньовані транспортні машини Fuchs/Fox, бойові машини піхоти Lynx і основні бойові танки Panther. «Мета полягає в тому, щоб перетворити Україну на ефективного партнера, відновити її колись потужний оборонний сектор і забезпечити її стратегічну автономію», — зазначають у німецькій компанії. До кінця 2023 року компанія Rheinmetall поставила в Україну понад 100 бойових машин піхоти Marder. Подальші поставки в «двозначному діапазоні» відбудуться в 2024 році.

Поделиться публикацией