ЯКУ ЗБРОЮ КИТАЙ МОЖЕ НАДАТИ РОСІЇ — ВЕРСІЯ «ТЕЛЕГРАФ»

Президент США Джозеф Байден пригрозив КНР санкціями, якщо Китай почне постачати зброю росії для війни з Україною. Про це 18 вересня повідомив CNN.

Як пишуть американські журналісти, Джо Байден додав, що «поки що» немає «доказів» того, що Китай передавав зброю або «інші речі, які росія хоче» для допомоги у війні в Україні.

«Телеграф» надав свою версію, які зразки військової техніки КНР можуть зацікавити окупантів.

Як зізналися у ЗСУ, останнім часом дуже ефективно проти нас діють іранські ударні дрони серії Shahed, які стали в Росії «Геранью М214». Найкраща модель БПЛА даного типу, Shahed 136, несе від 4 до 8 ракет або бомб і може бути в повітрі до 24 годин з дальністю дії до 2000 кілометрів.

При цьому китайський ударний дрон Wing Loong може перебувати в небі до 20 годин, дальність 4000 км з граничною висотою 5000 метрів, озброюватися бомбами і ракетами.

Як і іранський Shahed, китайський дрон є неліцензійною копією американського безпілотника MQ-1 Predator (Хижак), що зумовлює високі характеристики. При цьому ціна китайського дрону близько $1 млн. проти $4 млн. у американського «Хижака».

Все це робить китайський безпілотний ударний дрон небезпечним супротивником у разі його появи на фронті в руках окупантів.

Серйозною перевагою ЗСУ на передовій є далекобійність артилерійських систем — до 45-47 км проти 30-35 км у росії, що забезпечується знаряддями стандартів НАТО — 155 мм і довжиною ствола в 52 калібру (7,9 метра).

Однак КНР також має САУ з калібром снарядів 155 мм і довжиною зброї в 52 калібру, що дозволяє мати схожі характеристики з НАТОвськими зразками.

Зокрема, йдеться про САУ PLZ-05, чия дальність може становити:

20 км для керованих снарядів із лазерною системою наведення;

39 км. для звичайних снарядів;

53 км. для активно-реактивного снаряда;

якщо вірити відкритим джерелам, понад 100 км для снарядів WS-35 є китайськими аналогами снарядів Excalibur.

Навіть якщо дані про далекобійність снарядів WS-35 і перебільшені, більш довгий ствол гармат точно дозволить закидати снаряди далі, ніж стволи САУ РФ, які мають довжину ствола в 39 калібрів.

Але є і хороша новина, виставити щось аналогічне HIMARS, КНР також не в змозі, хоча її армія і має масу РСЗВ калібром від 122 до 400 мм, вони не можуть похвалитися наявністю керованих снарядів та точністю американської РСЗВ.

Наприклад, РСЗО SR-5, що поставляється на експорт, має калібр в 220 мм (у HIMARS 227 мм), може стріляти максимум на 70 км, проти 80 км у HIMARS. А її точність оцінюється у 0,2% від максимальної дальності. Інакше кажучи, на дальності 70 км, ракета SR-5 може промазати по меті на 150 метрів.

РСЗВ SR-5

У цілому нині РФ відчуває дедалі серйозніші проблеми, зокрема з боєприпасами, чиїх запасів який завжди вистачає підтримки високого темпу вогню.

Поделиться публикацией