ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ІНДІЇ ВІДКРИТО ВИСЛОВИВ СВОЄ НЕВДОВОЛЕННЯ ВІЙНОЮ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ

Нещодавній саміт Шанхайської організації співробітництва чітко продемонстрував хитку позицію Владіміра Путіна на світовій політичній арені. Одним з найяскравіших прикладів цього стала його зустріч з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, який відкрито висловив своє невдоволення війною РФ проти України. На думку міжнародних політичних експертів, таке різкий випад у бік Кремля дає зрозуміти Путіну, що Індія все більше схиляється до співробітництва із США та іншими країнами Заходу. Про це пише BBC.

«Я знаю, що сьогоднішня епоха — не епоха війни, і ми багато разів говорили з вами по телефону про те, що демократія, дипломатія та діалог — це ті речі, які формують сучасний світ», — сказав Моді, чим відразу поставив Путіна у незручне становище.

На думку експерта Індрані Багчі з дослідницького центру Ананта Аспен у Делі, слова індійського прем’єра є серйозною зміною тону. І хоча вона не надто критична, але сам факт, що Моді висловив антивоєнну позицію, мав на увазі критику дій Росії.

Експерт з Індії із Брукінгського інституту (США) Танві Мадан відзначив, що при цьому жест Моді виглядав щиро. «Він не ставив за мету заспокоїти західних партнерів чи країни Індоєвропейського регіону. Моді справді обурений діями Росії та їх наслідками і не хоче, щоб люди думали, ніби він їх заохочує», — заявив Мадан.

Раніше Путін визнав занепокоєння Китаю щодо України. На думку західної преси, це свідчить про тертя між РФ та КНР.

Поделиться публикацией