ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ США ДЛЯ УКРАЇНИ БЕЗ КОНГРЕСУ

Аналітики resurgam проаналізували повноваження Білого Дому та Пентагона щодо допомоги Україні без Конгресу. Виявили наступне.

У Пентагона та Білого Дому без погодження пакета допомоги Україні в Конгресі є три практичні опції, які хоча б частково можуть допомагати Києву (реально опцій більше, але очевидно з тих чи інших причин інші не планують застосовувати)

Опція перша. Дисконти та взаєморозрахунки. Це власне те, що відбувається в Еквадорі та Греції, коли країнам погоджують замовлення/обмін американської зброї, або в рамках двосторонніх угод. Білий Дім та Пентагон погоджують експорт, який тривалий час відкладали (у випадку Еквадору відкладали через безпекову ситуацію з наркокартелями, у випадку Греції через Туреччину та необхідність протягнути Швецію в НАТО). Замовлення можуть релізовуватися із певним дисконтом й до інших, про це Пентагон домовляється з американськими виробниками, натомість країна, якій погоджено імпорт озброєння передає наявну, ймовірно радянську зброю Україні у певному обсязі, отримують дисконт та «політичну суму» за погодження імпорту.

Греція стала вже другою країною, де Пентагон, ймовірно, реалізує подібну схему. Тож, потрібно дивитись на наявні (не підтверджені) запити на експорт зброї зі США до країн, де є радянська зброя. Найбільше таких запитів в Індії, яка поставила за ціль поступово відмовитись від московитського озброєння на користь західного. Загалом є й інші країни в «очікувані» за якими можна оцінити скільки разів ще потенційно може бути реалізований даний обхід.

Опція друга. Черговість. Пентагон рекомендовано може впливати на виробників зброї та дипломатично на країни-імпортерів американської зброї, щоб замовлення від третіх країн для України виконувались першочергово попри наявні виробничі черги.

Опція третя. Це оборонні кооперації ВПК. Взимку 2023 року Пентагон та Білий Дім використали власний вплив та гарантії, щоб організувати зустрічі між американськими, закордонними та українськими виробниками зброї. Ціллю цих зустрічей були кооперативні виробництва, інколи із метою локалізації безпосередньо в Україні чи поруч. За умови відсутності рішень в Конгресі у цей час «очікувань» Білий Дім та Пентагон цілком можуть зосередитись на цьому напрямку, що є стратегічним для середньострокових перспектив.

По факту жоден з перелічених кроків не потребує погодження Конгресу та виділення коштів, але хоча б трохи сприяє Україні. Ймовірно саме на цих напрямках і буде концентруватись Пентагон, щоб хоч якось зберегти імідж США та підтримати Україну.

Поделиться публикацией