ШВЕЙЦАРІЯ ЦЬОГО РОКУ ВИДІЛИТЬ 1,4 МЛН ШВЕЙЦАРСЬКИХ ФРАНКІВ ДЛЯ ДОНБАСУ

Швейцарія цього року виділить 1,4 млн швейцарських франків для забезпечення мешканців Донеччини питною водою, наразі вже надала 17 вантажівок гуманітарної допомоги для очищення води на Донбасі й для лікарні у Слов’янську.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час відвідування разом із Президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Соммаругою Комунального підприємства «Вода Донбасу».

«Ми вітаємо нову швейцарську програму співробітництва з Україною на наступні три роки. Від її загального фінансування на потреби «Води Донбасу» у 2020 році виділено 1,4 млн швейцарських франків. А сьогодні ми з мадам Президентом зустрічаємо гуманітарний вантаж зі Швейцарської Конфедерації – це ще 17 вантажівок», — наголосив Володимир Зеленський.

За словами Президента України, 15 із цих вантажівок привезли хімікати та реагенти для очищення води, одна доставить засоби індивідуального захисту до центральної лікарні Слов’янська, ще одна – гідролізні апарати для очищення води у Волноваху та Маріуполь.

Володимир Зеленський підкреслив, що «Вода Донбасу» забезпечує питною водою близько 4 млн жителів Донецької області, зокрема українців на тимчасово окупованих територіях, проте об’єкти підприємства неодноразово зазнавали обстрілів з боку незаконних збройних формувань.

Він зауважив, що у зв’язку з цим періодично припинялася подача води українському населенню, погіршився технічний стан інфраструктури підприємства, додалася нестача хімічних реагентів для очищення води та технологічного обладнання.

Володимир Зеленський наголосив, що за цих обставин надзвичайно важливою стала гуманітарна допомога з боку Швейцарії, а саме – десятки тисяч тонн хімічних реагентів для очищення установки, для знезараження питної води та багато іншого, що дало змогу запобігти гуманітарній катастрофі на Донеччині.

«Завдяки цьому ми спільно можемо не словами, а реальними справами показувати, що Донбас і Крим — це Україна. Там живуть українці. Ми не забули про них, і ми робимо все можливе для їхнього якнайшвидшого повернення в Україну, а отже повернення до нормального й безпечного життя», – запевнив глава держави.

Президент подякував міжнародним партнерам за допомогу, яка також сприяє і поверненню тимчасово окупованих територій під контроль України.

Зі свого боку Президент Швейцарії Симонетта Соммаруга подякувала Президентові Володимиру Зеленському та українському уряду за те, що Швейцарія може доставляти гуманітарну допомогу у райони Донбасу, непідконтрольні Україні. «Це показує вашу відданість гуманітарним принципам та розуміння потреб людей у цьому регіоні», – наголосила Симонетта Соммаруга.

Вона уточнила, що її країна сьогодні передає 300 тонн допомоги для очищення води, а також відповідні прилади, які допоможуть людям отримувати чисту воду.

«Це не остання гуманітарна допомога від Швейцарії. У вересні ми плануємо вже наступну велику гуманітарну допомогу. Швейцарія є державою-депозитарієм Женевських конвенцій і в цьому сенсі вона й надалі робитиме все можливе, щоб у цьому конфлікті було дотримане міжнародне гуманітарне право і щоб мирне населення та об’єкти цивільної інфраструктури перебували під відповідною охороною», – підкреслила Президент Швейцарської Конфедерації.

На Донеччині Володимир Зеленський і Симонетта Соммаруга планують зустрітися з представниками Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва у Європі, Міжнародного комітету Червоного Хреста, системи ООН в Україні та керівництвом Донецької обласної державної адміністрації.

 

 

Поделиться публикацией