«ЧИМ ДОВШЕ ТРИВАТИМЕ ВІЙНА, ТИМ БІЛЬШ ВІРОГІДНИМ СТАЄ ТЕ, ЩО РОСІЯ ЗАЗНАЄ ПОРАЗКИ. АЛЕ ТАКОЖ БІЛЬШЕ ЛЮДЕЙ ЗАГИНЕ» — WP

Згідно з ZN.UA, американське видання пише, що війна, схоже, приречена затягнутися на довго, спровокувавши нищівне спустошення в Україні й потужну гуманітарну кризу.

Коли Росія почала вторгнення в Україну два тижні тому, світ майже одностайно чекав, що вона швидко доб’ється перемоги над своїм західним сусідом. Але тепер, коли українці чинять запеклий опір російським військам, блокуючи їх на межами майже усіх великих міст, адміністрація Джо Байдена і її союзники кажуть, що не бачать чіткого кінця військової фази цього конфлікту.

Про це пише Washington Post з посиланням на 17 чиновників адміністрації, дипломатів, політиків й експертів. Ситуація, схоже, приречена скотитися до ще більш смертельного й затяжного конфлікту, спричиняючи спустошення в Україні й потужну гуманітарну кризу. З початком третього тижня війни президент Байден і його команда теж переходить до більш похмурого і важкого етапу конфлікту, коли новим викликом стає контроль того, що контролю не піддається, а саме російського президента владіміра путіна і його кінцевої мети, якою б вона не була.

Адміністрація Байдена успішно заохотила країни НАТО й інших західних союзників використати майже всі доступні важелі впливу, щоб обкласти санкціями й покарати путіна. Але всі ці зусилля поки що майже не вплинули на російського президента, який лише посилив свій військовий наступ на міста.

Будь-який результат буде програшем для всіх. Навіть якщо Росія зазнає поразки, Україна залишиться в руїнах, а її європейські сусіди — з тягарем гуманітарної кризи. В Управління ООН з прав людини повідомляє, що з 24 лютого і до тепер загинуло 516 мирних українців включно з 37 дітьми. Однак, у відомстві зазначають, що реальні втрати можуть бути значно більшими. А чиновник зі сфери оборони США повідомив виданню, що російські втрати складають близько 4 тисяч солдатів.

«Чим довше це триває, тим більш вірогідним стає те, що Росія зазнає поразки. Але також більше людей загине», — сказав виданню неназваний європейський дипломат, який, погодився говорити на умовах анонімності.

Колишній заступник помічника міністра оборони з питань політики щодо Європи і НАТО Джим Таунсенд сказав, що зараз «всі відчувають своє просування вперед».

«Ендшпіль буде дуже складним, адже доведеться розбиратися з путіним, яким би він не був, піднімати Україну знову на ноги, а також думати, що робити з санкціями», — сказав Таунсенд.

Поточна стратегія США, за словами високопоставленого чиновника адміністрації Байдена, полягає в тому, щоб подбати про високу  економічну ціну війни для Росії, а також у військовій підтримці України, щоб російські втрати були якомога більшими. Але військова допомога США лишається обмеженою, оскільки Байден дав чітко зрозуміти, що його країна не хоче вступати в пряму конфронтацію з ядерною Росією. Американський президент сказав, що не буде відправляти війська в Україну. Крім того, він й інші лідери країн НАТО відкинули заклики Володимира Зеленського закрити українське небо.

І попри постійні дипломатичні зусилля до вторгнення чиновники адміністрації Байдена фактично не контактували з путіним з початку війни, вказуючи на те, що Кремлю бракує серйозності для переговорів. Тепер, на межі третього тижня війни, Вашингтон теж не вступив в жодні прямі розмови з російським урядом щодо можливого виходу задля скорочення насильства чи закінчення кровопролиття. Американський чиновник сказав виданню, що уряд США все ж зберіг відкриті канали з Росією після початку конфлікту, зокрема через посольство в Москві. Крім того, існує телефонний канал зв’язку з міністерством оборони рф через Штаб-квартиру європейського командування військами США.

Видання нагадує, що уряди Франції, Ізраїлю, Туреччини й України підтримують відкриті канали комунікації з Кремлем з початку війни. Але всі переговори не досягли нічого. Іноземні дипломати сподіваються переконати Путіна послабити свої вимоги щодо «повної демілітаризації» України. Однак, чиновники США і Франції скептично дивляться на такі розмови. Сьогоднішні переговори між міністрами закордонних справ України і рф в Туреччині не дали нічого, щоб могло хоча б трохи пом’якшити гуманітарну ситуацію. Попри похмурі перспективи, чиновники США кажуть, що не поспішають напряму контактувати з путіним, оскільки вважають його погляди на дипломатію несерйозними.

«Важливо пам’ятати, що впродовж цієї кризи, створеної путіним і Росією, ми намагалися запропонувати можливий вихід президенту путіну. Він єдиний, хто може вирішити погодитися скористатися цим виходом. Але досі кожного разу при кожній можливості це зробити він тиснув на педаль газу й продовжував нестися по своїй жахливій дорозі», — сказав Держсекретар Ентоні Блінкен.

Він додав, що адміністрація Байдена очікує «стратегічної поразки», путіна і Росії, попри будь-які «короткострокові здобутки в Україні».

Високопоставлений чиновник Держдепартаменту сказав Washington Post, що мало що вказує на те, що «росіяни готові до серйозної дипломатії зараз».

«Важко запропонувати якісь ініціативи, коли позиція Кремля лишається в дусі: «Ми будемо нищити Україну, поки вона не змінить свою конституцію… не демілітаризується і денацифікується», — щоб це не значило», — сказав чиновник.

Але деякі аналітики застерігають, що адміністрація Байдена не може собі дозволити просто сидіти й дозволяти іншим вести переговори з Москвою на тлі повномасштабних російських бомбардувань найбільш населених центрів України.

«Росіяни не збираються йти на поступки, сидячи за столом з французами, турками, ізраїльтянами чи українцями», — сказав директор з досліджень Європейської ради з міжнародних відносин Джеремі Шапіро.

Старший політолог Rand Corp Семюель Чарап також сказав, що спроба провести прямі переговори з Росією з використанням певних важелів впливу, створених останніми санціями й іншими економічними обмеженнями, має сенс. Навіть якщо шанси того, що путін відступить чи змінить свої цілі, мізерні.

«Треба добиватися, щоб президент США став тим, хто спробує підштовхнути путіна до зміни його воєнних цілей, до переговорів з Зеленським й припинення вогню», — сказав Чарап.

Поделиться публикацией