ЧЕХІЯ ПЛАНУЄ ДВОСТОРОННЄ ПОСИЛЕННЯ СПІВПРАЦІ З УКРАЇНОЮ У ВІЙСЬКОВІЙ СФЕРІ

Чехія планує двостороннє посилення співпраці з Україною у низці сфер, у тому числі й військовій. Таке рішення було ухвалено через загрозу вторгнення РФ в Україну.

Про це 10 січня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на заяву глави чеського Міністерства закордонних справ Яна Липовського в інтерв’ю Respekt.

«На національному рівні Чехія зосереджена на зміцненні власної стійкості до наслідків дій Росії та на двосторонньому посиленні своєї допомоги Україні у низці областей, включаючи військову співпрацю та ширші реформи, як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі», – зазначив Липовський.

Він також додав, що Чехія у складі НАТО координує свої кроки щодо запобігання подальшій російській агресії проти України з іншими союзниками. За словами міністра, стратегія ґрунтується на посиленні стримування та оборони на східному крилі Північноатлантичного Альянсу та чіткому інформуванні про масові наслідки для Росії, у тому числі у вигляді подальших суттєвих санкцій у разі військової агресії, незалежно від її причин. При цьому глава МЗС нагадав, що США публічно заявляють про збільшення у такому разі двосторонньої військової підтримки України у вигляді постачання необхідного обладнання.

Відповідаючи на запитання про те, чи Чехія мобілізує свої військові сили, якщо Росія в черговий раз порушить кордон з Україною, Липовський заявив, що «уряд готує різні сценарії – і залежно від поточних подій дії Чехії будуть повністю скоординовані в рамках альянсу». Він додав, що в НАТО відбувається низка процесів, у тому числі оборонно-військових, а у Чехії є у них своє місце та завдання, які країна повністю виконає.

Поделиться публикацией