ЧЕРЕЗ ПОВІЛЬНІ ПОСТАВКИ В ЗСУ ПОТУЖНИХ ОЗБРОЄНЬ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ ВИСОКИЙ РІВЕНЬ РИЗИКОВАНОСТІ КОНТРНАСТУПУ — ЕКСПЕРТИ

Досі зберігається високий рівень ризикованості контрнаступу – в ЗСУ ще не надійшли потужні засоби ППО середнього радіуса дії, скоріше за усе, партнери не постачали (принаймні, у значній кількості) оперативно-тактичні ракети, а також ударні безпілотники, танки…

Про це пишуть в статті для LB.UA перший віце-президент Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін та директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Чому Захід не поспішає з прискоренням розвитку подій, цілком зрозуміло. Штучна, створена Кремлем, енергетична криза в Європі, досить вдалий ядерний шантаж Путіна та апелювання певної кількості політиків до «адекватності» очільника Кремля сформували ідею підвищеної ризикованості занадто високих темпів допомоги та, відповідно, збільшення активності української армії» — вказують експерти із натяком на побоювання Заходу форсувати наступ на режим Путіна.

«Якщо упродовж двох-трьох місяців до холодів не надати Україні нових, передових озброєнь, війна може затягнутися до весни, чого, власне, й прагне Путін. І хоча його справи кепські, ресурси РФ цілком можуть дозволити мобілізувати певну кількість людей та знайти зброю – це вже запорука продовження затяжної, виснажливої війни. Чого, напевно, можна було б позбутися в разі більш рішучих дій Заходу» — констатують фахівці.

При цьому автори статті наголошують на необхідності для ЗСУ отримати далекобійні ракети ATACMS для реактивної системи залпового вогню HIMARS, що здатні вражати цілі противника на відстані до 300 км та критикують представника Пентагону, що заявив днями: більшість цілей для українських військових перебувають у їх зоні доступу боєприпасів для GMLRS.

«Поява ракет для пускових установок HIMARS дозволить взагалі відрізати ворожу логістику від їх передових угруповань. Та майже гарантовано примусити ворожу армію добровільно залишати позиції, українські міста та окуповані території», — наголошують В.Горбулін та В.Бадрак.

Поделиться публикацией