ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕНІ КИТАЄМ ОБМЕЖЕННЯ УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ БРАКУЄ ДЕШЕВИХ ДРОНІВ — NYT

Через впроваджені Китаєм обмеження українським військовим бракує дешевих дронів. З 1 вересня Пекін обмежив експорт комплектуючих до БПЛА.

Більше, ніж будь-який конфлікт в історії людства, війна в Україні є війною безпілотників. Це означає значну залежність від постачальників літальних апаратів — зокрема, Китаю, пише видання The New York Times.

У той час як Іран і Туреччина виробляють великі безпілотники військового класу, які використовуються Росією та Україною, дешеві споживчі дрони, які стали всюдисущими на передовій, походять переважно з Китаю — найбільшого у світі виробника цих пристроїв. Це дало Китаю прихований вплив у війні, яка частково ведеться з використанням побутової електроніки, зокрема цивільних дронів. Українці вивчили всі види БПЛА, удосконалили їх і перетворили на зброю. Недорогі споживчі дрони, які використовуються на фронті, найчастіше виробляють у КНР.

Проте наразі українським військовослужбовцям бракує дешевих безпілотних літальних апаратів через обмеження Китаю, яке набуло чинності з 1 вересня. Зокрема, Китай обмежив експорт як самих БПЛА, так і обладнання, пов’язаного з безпілотниками: під обмеження потрапили тепловізори, радіолокатори та обладнання зв’язку, яке може бути використано в безпілотниках. Китайські виробники, які і за таких умов готові продавати свої товари, нерідко вимагають від покупців використовувати складну мережу посередників, подібну до тих, які Росія використовує, щоб обійти американський і європейський експортний контроль, зазначає видання. У деяких випадках українцям доводиться навіть вдаватися до контрабанди. Україна щомісяця втрачає 10 тисяч дронів, зазначили у Королівському об’єднаному інституті оборонних досліджень, британському аналітичному центрі. За перше півріччя 2023 року Київ отримав безпілотники безпосередньо з КНР на загальну суму трохи більше 200 тисяч доларів США (188 тисяч євро) — такі дані озвучують журналісти NYT. Водночас прямі поставки китайських БПЛА до Росії за аналогічний період сягнули щонайменше 14,5 мільйона доларів (13,6 мільйона євро). Ще кілька мільйонів китайських дронів та комплектуючих Україна отримала від від європейських посередників. Також поки Україні вдається знаходить запчастини для своїх передових безпілотників у Сполучених Штатах та інших країнах, таких як Тайвань. Засновник компанії Reactive Drone з Дніпра Олексій Колесник розповів журналістам, що наразі отримує компоненти з Китаю через особисті зв’язки з китайськими заводами. Однак він зауважив, що нові експортні правила можуть ускладнити отримання камер нічного бачення, необхідних для нових безпілотників. «Навіть коли ви бачите ярлики на кшталт «Америка» або «Австралія» на компоненті, все одно це виробляється в Китаї. Створити щось, що могло б ефективно замінити Китай, це справді майже неможливо», – каже він.

Наразі українці працюють, щоб створити якомога більше власних розвідувальних та атакувальних безпілотників. На програму з підтримки відповідних стартапів з бюджету виділено 1 мільярд доларів.

Поделиться публикацией