ЦЕНТРОБАНК РФ ЗБИРАЄ ЕКСТРЕНУ НАРАДУ ЧЕРЕЗ ПАДІННЯ РУБЛЯ

Російська валюта втратила 27% своєї вартості порівняно з початком року, і вже 14 серпня перевищила позначку 101 рубль за долар.

15 серпня Центральний банк Росії проведе позачергову нараду через різке падіння рубля, про це повідомило агентство Bloomberg.

За повідомленнями видання, після 10:30 буде оголошена заява стосовно ключової процентної ставки, яка наразі становить 8,5%. Наразі російська валюта втратила 27% своєї вартості порівняно з початком року, і вже в понеділок перевищила позначку 101 рубль за долар.

В аналізі видання підкреслюється, що згідно з їхніми оцінками, Центральному банку РФ доведеться підвищити процентну ставку до 10%, а витрати федерального бюджету повинні залишитися в межах запланованої бюджетної структури. «Рубль може виграти від вищих цін на сиру нафту, але внутрішня монетарна політика залишатиметься більш надійним якорем для валюти», — зазначає видання.

Нагадаємо, Центральний банк Росії заявив про ризик вичерпання Фонду національного добробуту через низькі нафтогазові доходи. У проєкті грошово-кредитної політики на період з 2023 до 2026 року центробанк РФ пише, що «одним із головних факторів планування бюджетної політики на середньостроковому горизонті буде ризик вичерпання ліквідної частини коштів ФНБ». Центробанк РФ не виключає, що у випадку недостатнього надходження з доходів від нафти та газу йому доведеться підвищити податки для нафтогазового сектору. До слова, погіршення економічної ситуації та подальше ослаблення рубля можуть зробити російський ринок менш привабливим для будівельників-мігрантів та й взагалі залишити ринок без дешевої робочої сили. Наслідки можуть з’явитися вже через два-три місяці.

Поделиться публикацией