КОЛИШНІЙ «КАДЕБЕШНИК» ЮРІЙ ШВЕЦЬ ВБИВАЄ КЛИН МІЖ ГУР ТА ЦРУ – ЕКСПЕРТИ РОЗВІД-СПІЛЬНОТИ США

Ресурс OpsLens Media Group  надав огляд про одного з колишніх офіцерів КДБ Юрія Швеця. Враховуючи, що на його інтерпретації подій в Україні орієнтується значна частина української аудиторії, редакція ОПК вирішила надати повну версію матеріалу.

Більшість американців ніколи не чули про Юрія Швеця. Він колишній радянський офіцер КДБ, який протягом кількох років у 1980-х роках перебував у Вашингтоні, округ Колумбія. Після розпаду Радянського Союзу Швець написав книгу з критикою своїх колишніх колег по КДБ. Через рік він встиг переїхати в США, і в підсумку став американським громадянином. Він використовував свою нову ідентичність, щоб просувати свої корисливі інтереси і помститися колишнім колегам за те, що вони відкинули його.

Швець і вбивство полонієм Литвиненка

Швець вперше потрапив до уваги Заходу в 2006 році, після того, як колишній офіцер ФСБ Росії Олександр Литвиненко був вбитий в Лондоні внаслідок отруєння полонієм. Розслідування показали, що Литвиненка вбили за викриття організованої злочинної діяльності російських спецслужб, зокрема ролі Володимира Путіна в замовленні вбивства російської журналістки Анни Політковської.

Поки світ був зосереджений на ролі Путіна в обох вбивствах, на сцені з’явився Юрій Швець, який стверджував, що зсередини знає про справу. Він сказав, що «справжньою причиною» вбивства Литвиненка було досьє, над яким він працював у співпраці зі Швецем, про потенційну британську інвестицію в Росію.

 

 

Швець розповів BBC, що віддав досьє на Скотланд-Ярд. BBC назвала його людиною, «яка консультує юридичних та фізичних осіб з юридичних питань та питань безпеки в колишньому Радянському Союзі», що звучало як реклама його послуг. Незрозуміло, чи був його мотив просто корисливим, чи він також намагався підкоритися Росії, відволікаючи увагу від ролі Путіна у двох вбивствах.

Нагромадження на теорію змови Трампа і Росії

Коли президента Трампа звинуватили у змові з Росією, Швець побачив шанс знову вставити себе в публічний діалог. Відомий конспіролог Крейг Унгер працював над книгою про президента Трампа і Росію. Унгер найбільш відомий серією книг, в яких звинувачують обох президентів Бушів в змові з саудівською королівською сім’єю з метою прикриття підготовки терактів 11 вересня 2001 року.

Унгер звинуватив сім’ю Бушів у змові з Аль-Саудом заради особистої фінансової вигоди. Його книга про Трампа була однаково упередженою, і Швець надав деякі з більш малоймовірних тверджень. Він стверджував, що КДБ ідентифікувало Трампа в 1980-х роках як потенційного кандидата в президенти. Він стверджував, що КДБ бачив у Трампі здібності, схожі на державних діячів, ще тоді, коли він був сумнозвісним міжнародним плейбоєм. Насправді, стверджував Швець, КДБ заохочував Трампа балотуватися в президенти, посіявши насіння, яке в підсумку розцвіло в маньчжурського кандидата. Знову ж таки, метою співпраці Швеца, здавалося, була самореклама через асоціацію з поточним новинним сюжетом.

Війна Росії проти України

Війна в Україні дала Швецю ще одну можливість включитися в міжнародний діалог. Етнічний українець, колишній радянський розвідник використовував будь-яку нагоду, щоб критикувати українські служби безпеки, а не критикувати російську агресію. Він взявся за нещодавнє повідомлення про смерть українського бізнесмена, який мав зв’язки з українськими спецслужбами.

The Wall Street Journal  повідомила минулого тижня про смерть Дениса Кірєєва, бізнесмена, який керував активами сім’ї мільярдера в Росії. Кірєєв підтримував добрі відносини як з Росією, так і з Україною з 2014 по 2022 рік. Але з початком війни він, як кажуть, дав українській військовій розвідці критичні дані, що дозволили Україні захистити київський аеропорт від Росії на початку повномасштабного нападу.

 

Також минулого тижня газета Washington Post опублікувала сюжет про поїздку Вільяма Бернса в Україну для консультацій. У статті згадувалося, що українці довіряють Бернсу, оскільки він попереджав їх про небезпеку для київського аеропорту перед вторгненням. Швець назвав це протиріччям. «Бернс розповів Україні про аеропорт, чи Кір’єєв?» -запитав він на своєму YouTube-каналі. «Чим хороша наша військова розвідка, якщо вони не можуть розрізнити Кірєєва і директора ЦРУ Бернса?» Він повторював свою тезу  протягом 45 хвилин.

Швець використовував свій канал на YouTube для просування токсичної теорії змови в стилі КДБ, роблячи вигляд, що між Washington Post і Wall Street Journal існує протиріччя. Його нав’язливе представлення керівника ГУР Міноборони України Буданова як противника директора ЦРУ Бернса стає окремою тезою у розповіді про Буданова, роль Кірєєва та Бернса.

Він навмисно спотворює правду, відволікаючись від загальної картини, яка полягає в тому, що ГУР МОУ зіграв важливу роль у перемозі в битві за Київ. Крім того, він опускає важливу цитату у Washington Post американського чиновника, яка підтверджує, що між американськими та українськими шпигунами існує активна співпраця: «Директор Бернс поїхав до Києва, де зустрівся з українськими колегами з розвідки, а також президентом Зеленським і посилив нашу незмінну підтримку України в її захисті від російської агресії». Його мета, схоже, полягає в тому, щоб створити розкол між ГУР МОУ і ЦРУ – класичною тактикою КДБ – шляхом поєднання двох сюжетних ліній, які не мають реального зв’язку.

Українські та західні організації військової розвідки тісно співпрацюють проти російського вторгнення. Українське ГУР МОУ, очевидно, попереджена як ЦРУ, так і Кір’єєвим, успішно відбила російську атаку на аеропорт Києва. ГУР МОУ також мало великий успіх у диверсійних операціях проти російських об’єктів. Обмін розвідданими, безсумнівно, відіграє роль у деяких із цих успіхів. Хоча в будь-якій війні існує природний хаос, немає жодних ознак розколу між Україною та її західними союзниками.

Якби Швець не був професійним шпигуном, навченим КДБ, його нав’язану розповідь легко було б відкинути як безцільні теорії змови, спрямовані лише на отримання переглядів. Але весь його підхід до тактики КДБ удосконалювався протягом століття, щоб вбити клин між союзниками. Чому для нього це так важливо, особливо саме зараз? Чиїм інтересам служать ці зусилля? Чий інтерес представляє Юрій Швець? Настав час, щоб хтось розслідував його, щоб відповісти на це питання.

Поделиться публикацией