ХКБМ РОЗРОБЛЯЄ ПЕРСПЕКТИВНІ ЗРАЗКИ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ

Створення Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ХКБМ) перспективних зразків військової техніки, зокрема нового танку та бойової машини піхоти, обговорили на ХІ Міжнародній науково-технічній конференції, яка відбулась 17-18 травня у Львові.

До вашої уваги тези доповіді А.С. Богача та О.О. Бабіча (ДП «ХКБМ») «Концептуальні напрями створення перспективних зразків бронетанкового озброєння механізованих та танкових військ».

За прогнозами на період 2020-2025 рр. провідні танкобудівні країни завершують розробки перспективних танків V покоління. Це пов’язано з тим, що модернізаційний потенціал танків ІІІ та ІV поколінь практично вже вичерпає себе в 20-30 роках ХХІ сторіччя, та вони будуть замінені на більш сучасні зразки.

ДП «ХКБМ» проводить роботу зі створення перспективних зразків озброєння та військової техніки. Враховуючи стан розвитку підприємств ОПК, фінансування галузі, поточні потреби частин та підрозділів Збройних Сил України, загрози та ризики, робота щодо створення перспективного танка ділиться на три етапи, а саме:

  • перший етап – створення моторно-трансмісійного відділення (МТВ) з багатопаливним дизельним двигуном потужністю 1500-1650 к.с.;
  • другий етап – розробка систем озброєння і боєприпасів з поліпшеними характеристиками, прицільно-оглядового комплексу та нової системи комбінованого броньового захисту;
  • третій етап – створення активної системи підресорювання та засобів автоматизованого керування бойовою роботою екіпажа танка з прогнозованим скороченням членів екіпажу з трьох до двох осіб.

У рамках першого етапу в ХКБМ виконано наступні роботи: розроблена концепція побудови моторно-трансмісійного відділення та опрацьовано резюме проекту, визначені основні вимоги до двигуна, проведені попередні розрахунки основних параметрів двигуна та його теплотехнічні характеристики, виконано попереднє загальне компонування МТВ танка, розроблені та виготовлені дослідні зразки трансмісії з гідрооб’ємним приводом, складено мережевий план-графік проект та опрацьовані основні співвиконавці проекту.

Очікується, що створення моторно-трансмісійного відділення дозволить мати конкурентні переваги вітчизняної школи танкобудування, а саме: надійну роботу двигуна на різних видах палива та їх сумішах, можливість роботи в умовах пустелі та при температурі навколишнього середовища до +55˚С, а також у високогірних районах на висотах до 3000 м над рівнем моря, компактні розміри, модульність конструкції, можливість задньопривідного та передньопривідного компонування МТВ.

Окрім цього, в ХКБМ розроблена робоча конструкторська документація (РКД) зі створення вітчизняної бойової машини піхоти БМП-У.

Ця машини призначена для заміни парку БМП-1, БМП-2 та планується як базова платформа для створення сімейства гусеничних машин середньої вагової категорії (командирська, командно-штабна, розвідувальна, медична, ремонтно-евакуаційна тощо).

БМП-У забезпечує захист екіпажу у складі 3 членів та 7 десантників вищий на 10-12%, ніж у бронетранспотрера БТР-4Е, має переднє розташування МТВ, дизельний двигун потужністю 735 к.с. та автоматичну трансмісію.

На машині встановлено новий бойовий модуль БМ-8 з поліпшеними характеристиками. При загальній масі БМП-У на рівні 25-27 тонн конструктивно забезпечується подолання водних перешкод вплав.

Виготовлення дослідного зразка та проведення комплексу випробувань БМП-У очікується наприкінці 2018 – початку 2019 років.

Нагадаємо, що раніше ХКБМ оприлюднило ймовірний вигляд перспективної бойової машини піхоти, що розробляється підприємством.

Ukrainian Military PagesUkrainian Military PagesUkrainian Military PagesUkrainian Military Pages

ukrmilitary

Поделиться публикацией