ФІНЛЯНДІЯ І ЛАТВІЯ СПІЛЬНО РОЗРОБЛЯТЬ НОВИЙ БРОНЕТРАНСПОРТЕР НА БАЗІ ПЛАТФОРМИ PATRIA 6 × 6

29 січня 2020 року в Гельсінкі міністри оборони Фінляндії та Латвії підписала угоду про спільну розробку бронетранспортера нового типу для армій обох країн на основі броньоване платформи фінської групи Patria у варіанті з колісною формулою 6х6.

Про це повідомив bmpd.livejournal.com.

Відповідно до прес-релізу міністерства оборони Латвії, міністр оборони Латвії Артикс Пабрікс заявив про це на церемонії підписання угоди: «Потреби наших [Латвії і Фінляндії] Збройних сил схожі, але не ідентичні. В ході нашої спільної дискусії ми прийшли до висновку, що ринок не пропонує платформу для транспортних засобів, яка безпосередньо відповідає всім вимогам, тому ми вирішили запустити програму досліджень і розробок на платформі Patria 6×6, яка пропонує максимальну практичність, можливості і найкращим чином відповідає вимогам Латвії та Фінляндії».

 

Відповідно до прес-релізу міністерства оборони Латвії, поставка перших зразків нових броньованих машин на платформі Patria 6×6 латвійський збройним силам очікуються в 2021 році. Передбачається, що після цього поставки будуть здійснюватися щорічно протягом приблизно 10 років.

Однією з попередніх умов участі Латвії є участь латвійської промисловості. міністерство оборони Латвії встановить відповідні вимоги для участі технологічних можливостей латвійських підприємств і передачі технологій в подальших переговорах з фінського виробником Patria.

 

Раніше 17 грудня 2019 року Латвія підписала з Естонією і Фінляндією лист в наміри щодо створення загальної системи бронетехніки, яка буде адаптований до потреб сухопутних військ кожної країни. Естонія не брала участь в підписання латвійський-фінського угоди 29 січня в створення броньоване машини на основі платформи Patria 6×6, але, як повідомляється, вивчає питання про приєднання до нього в подальшому.

 

bmpd нагадав, що представлені ​​деякий час тому фінською групою Patria нові броньовані платформи 6×6, за заявою самого фінського виробника, «поєднує всі найкращі риси» її основного нинішнього продукту у вигляді бронетранспортера Patria AMV з колісною формулою 8х8 і старих фінських бронетранспортерів сімейства Sisu Patria XA з колісною формулою 6х6, і «спрощена і здешевлена» у порівнянні з Patria AMV. Таким чином, дану платформу не слід плутати з раніше пропонувалися Patria трехосними варіантами БТР AMV, а не знайшли замовників.

Фактично нові броньовані платформа Patria 6×6 являє собою варіант нового виробництва запропонованого Patria в 2016 році під позначення БА-220 варіанту модернізації раніше побудованих бронетранспортерів серії ХА-180 з колісною формулою 6х6 — тобто фактично Patria в обличчя своєї нової броньоване платформи 6х6 зараз пропонує реінкарнацію серії БА.

 

Бронетранспортери серії ХА-180 (Pasi) з колісною формулою 6х6 були спочатку розроблені для фінської армії фінською компанією Sisu Auto і серійно вироблялися на її підприємстві в Хяменлінна з 1984 року. З 1999 року було налагоджено випуск більш важких модифікованих БТР серії ХА-200. Всього до 2004 року було виготовлено до 1200 машин серії ХА, експортовані також до Швеції, Норвегії, Нідерландів та Ірландії (а після 2008 року з наявності фінської і голландської армій придбаних також Естонією). У 1997 році при формуванні державної групи Patria їй від компанії Sisu Auto був переданий завод з виробництва БТР в Хяменлінна, разом з усіма правами на машини серії БА.

Поделиться публикацией