ФРАНЦІЯ ТА НІДЕРЛАНДИ ПІДТРИМАЛИ ПЛАН ЗАКУПІВЛІ БОЄПРИПАСІВ ДЛЯ УКРАЇНИ ПОЗА МЕЖАМИ ЄС

Про це повідомляє Bloomberg.

Ідею закупівлі сотень тисяч снарядів у кількох країн озвучив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала на саміті європейських лідерів у Парижі 26 лютого. «Пропозиція Чехії повністю відповідає тому, що ми зробили в плані артилерії. Ми звернулися до країн, які не є членами ЄС, із проханням знайти рішення. Ми будемо брати участь у цій ініціативі. Ми повністю відкриті до неї. Наша єдина мета — ефективність”, — сказав президент Франції Еммануель Макрон на прес-конференції після переговорів.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна погодилася виділити 100 мільйонів євро (109 мільйонів доларів) на реалізацію плану Чехії, і висловив надію, що інші країн приєднаються до ініціативи. Фіала сказав, що пропозицію його країни можуть підтримати 15 держав, але не назвав їх.

«За нашими оцінками, у 2025 році в Європі і Україні має бути достатнє виробництво боєприпасів, але нам потрібно пережити період до того часу. Ініціатива Чехії — спосіб, яким європейські держави можуть це зробити»», — заявив він, покидаючи саміт.

Поделиться публикацией