ФРАНЦІЯ ПОСТАВИЛА ВІРМЕНІЇ БРОНЕТРАНСПОРТЕРИ BASTION, БО УКРАЇНА ВІД НИХ ВІДМОВИЛАСЯ — ЗМІ

Франція поставила Вірменії бронетранспортери Bastion, бо Україна від них відмовилася — ЗМІ

Франція відправила у Вірменію першу партію бронетранспортерів Bastion виробництва компанії Acmat, які призначалися для ЗСУ. Вони пройшли транзитом через грузинський порт Поті, а потім попрямували до Вірменії залізницею. Як пише Ouest-France, бронемашини відправили в іншу країну, тому що Україна начебто визнала їх «недостатньо захищеними від артилерійського вогню і протитанкових ракет».

Видання вказує, що Франція позитивно відреагувала на прохання Єревану про військову допомогу, оскільки останній побоюється, що Азербайджан спробує силою пробити коридор до свого анклаву Нахічевань, зазіхнувши на південь Вірменії.

У жовтні 2022 року йшлося про те, що Франція може передати українським військовим 20 бронеавтомобілі Bastion. А на початку січня 2023 року президент України Володимир Зеленський подякував очільнику Франції Емманюелю Макрону за це рішення.

Характеристики бронетранспортера Bastion

Французький багатоцільовий бронеавтомобіль виробництва компанії Acmat класифікується як БТР і може перевозити до 10 людей. Він має високий рівень мобільності, бронезахисту, вантажопідйомності та живучості в найекстремальніших умовах водіння. Відкритий верх машини дає змогу розміщувати на ній ракетні пускові установки, системи спостереження і цілевказівки тощо. Bastion оснащений турелями під 7,62 або 12,7 мм кулемети. Бронеавтомобіль може використовуватися під час проведення спецоперацій. Він має вдосконалену бронею, що забезпечує захист від різних загроз, включно з вогнем зі стрілецької зброї, мінами та саморобними вибуховими пристроями. Також Bastion оснащений самоущільнювальною паливною системою і автоматичною системою пожежогасіння, які допомагають знизити ризик загоряння і вибуху в разі їх пошкодження.

Поделиться публикацией