У ЄВРОПІ ПОБОЮЮТЬСЯ, ЩО ВІЙСЬКОВА ПІДТРИМКА УКРАЇНИ З БОКУ США ЗМЕНШИТЬСЯ У РІК ВИБОРІВ — FT

Союзники України побоюються, що військова підтримка боротьби Києва з російською агресією наближається до піку, а європейські високопосадовці все більше занепокоєні надходженням допомоги наступного року, коли США вступають у президентські перегони. Про це пише Financial Times.

Вашингтон був головним джерелом озброєнь для України, і американські чиновники заявляють, що попередньо затверджених коштів вистачить для підтримки Києва ще приблизно на п’ять місяців, включаючи вирішальний контрнаступ України, запланований на найближчі тижні.

Але європейські союзники все більше сумніваються в тому, що США зможуть досягти рівня пакету допомоги на 48 млрд доларів, ухваленого в 2022 році, особливо з огляду на те, що це питання потребує голосування в Конгресі цієї осені на тлі жорстких міжпартійних дебатів щодо війни. «Ніхто не знає», — сказав європейський чиновник, один з 10 високопосадовців країн-союзників України, який розмовляв із Financial Times про наступну фазу війни. «Ми не можемо підтримувати той самий рівень допомоги вічно», — додав високопосадовець, стверджуючи, що нинішній рівень підтримки може бути збережений протягом року або, можливо, двох, але не більше. Президент США Джо Байден, який назвав війну проти України стратегічною поразкою Росії, не показав жодних ознак того, що має намір зменшити підтримку Києва. Але він готується до передвиборчої кампанії на тлі конкуренції зі своїм попередником Дональдом Трампом, який критикує допомогу Україні.

Поделиться публикацией