У США РОЗРОБЛЯЮТЬ ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ДЛЯ ВЗАЄМОДІЇ ВІЙСЬКОВОГО ТА ОЗБРОЄННЯ

Фахівці Дослідницької лабораторії армії США розроблятимуть штучний інтелект, що може читати думки військових. Це допоможе в майбутньому поліпшити взаємодію між солдатом та різними видами озброєння, вважають фахівці.

Про це 16 квітня ц.р. повідомив Military Navigator.

Нове дослідження Дослідницької лабораторії армії США (Army Research Lab) спрямоване на поліпшення взаємодії між військовим та тим озброєнням чи технікою, яке потребує контролю людини. Зокрема, йдеться про створення нових систем штучного інтелекту, що будуть здатні зчитувати думки військового, повідомляє Defence Express із посиланням на Defence One.

 

 

 

«Наше бачення технології полягає в тому, щоб закрити петлю між системою та військовим. Система має розуміти, що відбувається з її оператором та робить висновки, засновані на фізіологічному стані бійця, а також застосувавши вже відпрацьовані на тренуваннях знання», – описує технологію представник Дослідницької лабораторії Майк ЛаФіандра.

 

Зазначається, що на початку квітня в журналі Science Advances було опубліковане дослідження, в якому доводиться здатність машин краще розуміти думки та наміри свого оператора, аналізуючи процеси, що відбуваються в мозку людини. У дослідженні розглядають, як саме змінюється стан мозку від відстороненого до впорядкованого, через те, що це впливає на рішення в екстремальних ситуаціях. Зокрема, у статті розглянуто, як мозок досягає «химерних станів», в яких декілька його частин зосереджені на виконанні однієї задачі.

 

Оптимальний стан «химери» виникає тоді, коли відповідні частини мозку роблять правильні речі в потрібний час. Мета дослідників наразі полягає в тому, щоб зрозуміти, як виникає стан «химери» залежно від людини та створити своєрідну мапу таких станів. Таке дослідження важливе для військових, бо воно є в основі об’єднання зусиль машини та людини, має зробити майбутніх помічників зі штучним інтелектом ефективними партнерами, незалежно від того, яку задачу вони повинні виконати.

 

Наразі робота дослідників зосереджена на розумінні намірів людини від однієї секунди до хвилини перед прийняттям рішення та майбутніми діями, а також аналізують, як на це впливають різні стани мозку, що дозволить якомога раніше прогнозувати його стани та впливати на взаємодію під час керування тими чи іншими машинами.

Поделиться публикацией