НАТО СПРОСТУВАЛО ЗАЯВУ РОСІЇ ПРО ТЕ, ЩО АЛЬЯНС І МОСКВА ПОВНІСТЮ ПРИПИНИЛИ СПІВПРАЦЮ

Про це повідомила 16 квітня «Європейська правда» з посиланням на DW.

 

«Позиція НАТО не змінилася. Щодо Росії Північноатлантичний альянс дотримується двовекторного підходу: потужне стримування й оборона при збереженні серйозного діалогу», — йдеться в заяві прес-секретаря НАТО Оани Лунгеску.

 

Напередодні заступник глави МЗС РФ Александр Грушко заявив, що Росія та НАТО повністю зупинили співпрацю за цивільним і військовим напрямками з ініціативи Альянсу.

 

У відповідь на це Лунгеску зазначила, що в березні 2014 року НАТО у зв’язку з «агресивними діями Росії проти України, повністю призупинила практичне співробітництво з Росією, зберігши при цьому канали для військового і політичного діалогу», і ситуація відтоді не змінилася.

 

Представниця альянсу нагадала, що на саміті в Брюсселі у липні 2018 року члени НАТО виключили можливість повернення до «бізнесу» до тих пір, поки в поведінці Росії не відбудеться «явних, конструктивних змін, які продемонструють дотримання Москвою міжнародного права і її міжнародних зобов’язань».

 

«НАТО готове до діалогу з Росією в цілях ясного позначення наших позицій, зниження ризиків і посилення прозорості», — сказала Лунгеску, зазначивши, що альянс продовжує діалог з Росією на різних рівнях.

 

Як приклад вона привела зустрічі Ради НАТО-Росія, остання з яких відбулася в січні, а також зустрічі генсека НАТО Єнса Столтенберга з міністром закордонних справ Росії Сергеєм Лавровим, остання з яких відбулася в березні 2019 року в Мюнхені.

 

«Заступник генерального секретаря НАТО продовжує регулярний діалог з російськими дипломатами. Ми також зберігаємо військові канали зв’язку. Голова військового комітету НАТО і верховний командувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі підтримують прямі контакти з начальником генерального штабу збройних сил РФ. Приміром, генерал Скапарротті в грудні зустрічався з генералом Герасимовим», — додала Лунгеску.

Поделиться публикацией