У ПЛАНАХ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ – ЗБІЛЬШЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ВНЕСКУ В ОПЕРАЦІЇ ТА МІСІЇ НАТО

Начальник управління двостороннього військового співробітництва Головного управління військового співробітництва і верифікації Збройних Сил України полковник Андрій Павелко сьогодні, 2 квітня, під час онлайн-брифінгу повідомив, що у планах Збройних Сил України – збільшення національного внеску в операції та місії НАТО.

Про це інформує пресслужба Генераьного штабу ЗС України.

Найвищим ступенем практичної взаємодії з НАТО є участь особового складу та контингентів Збройних Сил України в операціях та місіях НАТО. На сьогодні Збройні Сили України беруть участь в операції НАТО у Косові та тренувально-дорадчій місії НАТО «Рішуча підтримка» в Ісламській Республіці Афганістан.

− У наших планах – збільшення національного внеску в операції та місії НАТО. Уже  цього року планується залучити перші активи до Місії НАТО в Іраку та операції НАТО «Морській охоронець» у Середземному морі, а надалі – нарощувати наші внески, − розповів полковник Андрій Павелко.

Також у Збройних Силах України ведеться активна робота з впровадження стандартів НАТО. Так, на кінець 2020 року загалом запроваджено 292 нормативні документи НАТО шляхом розроблення 317 національних документів.

Запроваджені стандарти НАТО застосовуються у таких галузях, як воєнна політика, безпека та стратегічне планування, операції та бойові дії, підготовка території держави до оборони, розвідка, інформаційні та психологічні операції, військовий зв’язок, розроблення, поставлення на виробництво та прийняття на озброєння зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, стратегічні комунікації, гендерні перспективи тощо.

Важливим етапом стало отримання Україною у червні 2020 року статусу партнера НАТО з розширеними можливостями, що відкрило шлях для подальшого поглиблення практичного співробітництва.

− Держава зі статусом партнера НАТО з розширеними можливостями може бути попередньо визнана потенційним учасником майбутніх операцій Альянсу, що надає її представникам доступ до механізму кризових консультацій, оперативного планування та обміну інформацією, а також може мати представництво у штабах НАТО та операційних штабах на посадах, які закриті для інших країн-партнерів, − пояснив полковник Андрій Павелко.

Також цей статус розширює перелік заходів підготовки персоналу та підрозділів, дозволяє участь у навчаннях за тематикою статті 5 Північноатлантичного договору, надає допуск до навчань з кібербезпеки.

 

Поделиться публикацией