У НАЙБЛИЖЧИЙ РІК УКРАЇНІ НЕОБХІДНО СТВОРИТИ НОВИЙ ОРГАН ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ – ЕКСПЕРТ

У найближчий рік Україні необхідно створити новий орган виконавчої влади, який увійде в структуру Кабміну і буде займатися всіма питаннями, пов’язаними з підприємствами оборонно-промислового комплексу. У перспективі на базі цього органу може бути створено міністерство оборонної промисловості.

Про це 21 серпня ц.р. в ході круглого столу «Ключові аспекти реформи ОПК в Україні» в Інституті Горшеніна заявив член правління Українського інституту досліджень безпеки Валентин Бадрак.

«Для того, щоб українська армія отримала нові озброєння, для того, щоб ми були потужними і оборонний потенціал зріс, нам потрібна суттєва оборонна реформа. В першу чергу потрібно говорити про реформи всієї оборонної промисловості, а не тільки про трансформацію «Укроборонпрому». При будь-яких умовах повинен бути створений центральний орган виконавчої влади в Кабінеті Міністрів, який буде займатися питаннями обороноздатності і підвищенням оборонного потенціалу. Безпосереднім керівником цього органу повинен бути профільний віце-прем’єр-міністр або віце-прем’єр з питань оборони. Ми розуміємо, що нинішня владна команда зайнята скороченням міністерств і підтримуємо це, але говоримо про те, що міністерство з питань оборонної промисловості може бути створено протягом року після оголошення про створення органу виконавчої влади. На початковому рівні це може бути агентство з питань ОПК, схоже на комісію з питань ОПК, яка працювала на початку 2000-х під керівництвом Володимира Горбуліна «, — сказав Валентин Бадрак.

 

За словами експерта, в структуру нового міністерства повинні увійти кілька структурних підрозділів.

 

«По-перше, підрозділ по розробці експертизи за все, що пов’язано з оборонною промисловістю, питань імпорту. По-друге, структура з розвитку технологій. По-третє, має бути створений військовий кабінет під керівництвом віце-прем’єр-міністра — фактично, робочий орган РНБО. Оскільки у нас за оборону відповідає президент, який реалізує свої рішення через РНБО, то військовий кабінет — це робочий орган. Там будуть представники всіх 16 замовників продукції ОПК. Військовий кабінет повинен забезпечити неможливість прийняття кулуарних рішень, що стосуються державного оборонного замовлення «, — підкреслив він.

На думку Валентина Бадрака, реформа оборонної промисловості — один з найбільш чутливих питань сьогодні.

«В першу чергу, це виклик суспільства — бо суспільство робило вибір президента і парламенту на тлі багатьох скандалів в цій сфері і суспільство чекає певних змін. Війна триває і потрібно забезпечувати армію. Ми розуміємо, що армія сьогодні не може озброїтися лінійно, як російська армія, тобто отримати велику кількість літаків і танків одномоментно. Тому наша робота і наші дослідження спрямовані на можливості симетричних дій і створення симетричного зброї. А це безпосередньо пов’язано з реформою оборонної промисловості. Ми вважаємо, що років через 2-3 «Укроборонпрому» в нинішньому вигляді вже не буде, а буде структурно, як об’єднання, працювати «Ліга оборонних підприємств». До цього об’єднання вже сьогодні входить близько 60 профільних підприємств «, — резюмував експерт.

Поделиться публикацией